veliki uspjeH

Riječki kardiolozi otkrili kako su ugradili najmanje pacemakere na svijetu: 'Maleni su poput kovanice od 1 kune'

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 25.02.2019 13:36
  • Objavljeno 25.02.2019 u 13:36
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KBC Rijeka

Prvi takav zahvat u Hrvatskoj izveo je u Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka tim doc. dr. Sandra Brusicha i aritmologa-elektrofiziologa doc. dr. Zlatka Čubranića. Pacijenti su dobro i otpuštaju ih kući.

Novi veliki uspjeh hrvatskih liječnika, ovaj put onih iz KBC-a u Rijeci. Naime, u sušačkom Zavodu za kardiologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka u petak je u dva pacijenta ugrađen najmanji pacemaker na svijetu. Pacijentima s poremećajima srčanog ritma, starima 65 i 81 godinu, ugrađeni su elektrostimulatori srca dugački jedva 25 milimetara.

Pacijente prilikom zahvata nije trebalo otvarati, nego su pacemakeri veličine kapsula ugrađeni uvlačenjem od prepone do srca.

Riječ je o prvom takvom zahvatu u Hrvatskoj, a izveo ga je tim intervencijskog kadiologa doc. dr. Sandra Brusicha i aritmologa-elektrofiziologa doc. dr. Zlatka Čubranića. Zahvat trajao je samo 45 minuta i urađen je pod lokalnom anestezijom. Pacijenti su već nakon osam sati mogli ustati iz kreveta, osjećaju se dobro pa bi danas trebali biti pušteni kućama.

  • +14
  • +11

KBC Rijeka

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KBC Rijeka

'Riječ je o kapsuli koja ide direktno u srce i za razliku od klasičnih, nema žice', objasnio je postopak dr. Brusich. 'To je njena velika prednost jer komplikacije nakon ugradnje elektrostimulatora srca uglavnom i nastaju zbog žica i elektroda.'

Skup je pa se zasad ugrađuje samo pacijentima s infekcijom

U riječkom KBC-u ugrađeni mikro pacemaker malen poput kovanice od jedne kune i zauzima manje prostora čak i od žica koje dolaze s klasičnim pacemakerom, objasnio je Brusich.

Nažalost, ovaj uređaj je prilično skup, čak desetak puta skuplji od klasičnih elektrostimulatora srca, pa će se zasad ugrađivati samo pacijentima koji su imali infekcije. A baš takvi pacijenti bili su dvojica koji su zahvatu podvrgnuti prošli petak.

Najmanji pacemaker na svijetu

Najmanji pacemaker na svijetu

Tako su 65-godišnjem pacijentu iz Baške Vode, koji je na riječki KBC dopremljen iz Splita, prethodno zbog infekcija nekoliko puta morali vaditi elektrostimulator. KBC Rijeka trenutno je jedini hrvatski centar za vađenje pacemakera.

Vijek trajanja: 12 godina

Drugi pacijent, 81-godišnji Riječanin ima transplantirani bubreg i infekciju mokraćnih puteva pa mu je kapsula stavljena preventivno, rekao je dr. Brusich.

Najmanji pacemaker na svijetu trenutno se ipak neće ugrađivati u sve pacijente. Ne samo da je skup nego traje samo 12 godina pa zbog relativno česte zamjene nije preporučljiv za ugradnju kod mlađih osoba. Dok se uređaj ne usavrši i ne produži njegov vijek trajanja, ugrađivat će se pacijentima starijima od 55 godina. No i to je velika stvar.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!