KRIZA SE NASTAVLJA

Reddit pod paljbom: Hakeri traže 4.5 milijuna dolara i sniženje cijene API-ja

20.06.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Hakerska skupina je preuzela odgovornost za hakiranje Redditovih sustava početkom godine, a ne zanima ih samo novac, već i promjena politike

Ransomware skupina BlackCat kaže da stoji iza phishing napada na Reddit. U objavi koju je podijelio istražitelj Dominic Alvieri, BlackCat tvrdi da je ukrao 80 GB podataka s Reddita i prijeti da će ih javno objaviti ako se zahtjevi ne ispune. Grupa želi isplatu od 4,5 milijuna dolara u zamjenu za podatke i također od Reddita zahtijeva poništavanje planiranih promjena cijena API-ja koje su prošlog tjedna potaknule prosvjede korisnika i moderatora.

U vrijeme hakiranja, Reddit je objavio da su hakeri koristili 'sofisticirani i ciljani' phishing napad kako bi dobili pristup internim dokumentima i podacima, uključujući kontaktne informacije zaposlenika i oglašivača. Tvrtka je objavila da hakeri nisu pristupili privatnim korisničkim podacima.

Novi BlackCatovi zahtjevi u vezi s promjenama cijena API-ja slijede sporne promjene između vodstva Reddita i nekih od njegovih najangažiranijih korisnika. Nakon što je Reddit najavio da će programerima aplikacija trećih strana početi naplaćivati iznose u potencijalnim iznosima od nekoliko milijuna dolara godišnje, mnogi su se najbolji subredditi odlučili 'zamračiti', ograničavajući nove objave i zatvarajući javni pristup.

U intervjuu za Verge, izvršni direktor Reddita Steve Huffman rekao je da platforma 'nikada nije bila dizajnirana' za podršku aplikacijama trećih strana i da se tvrtka neće povući od svojih predloženih promjena.