POZDRAV ANALOGNOM VELIKANU

Recite zbogom: Videorekorderi odlaze u povijest

22.08.2016 u 12:21

Bionic
Reading

Posljednji proizvođač uređaja koji je obilježio pravi početak kućne kino zabave tijekom idućeg mjeseca prestat će s poslovanjem

Kad je Sony prošle godine najavio prestanak proizvodnje videokazeta Betamax bilo je jasno kako se ni VHS-u ne piše dobro. Pa, stigao je i taj trenutak. Format star 33 godine polako odlazi u povijest.

Zadnji preostali proizvođač videorekordera u Japanu, Funai Electric, tijekom idućeg mjeseca stavit će ključ u bravu. Proizvodili su ih za veće tvrtke kao što je Sanyo od 1983. godine. Na vrhuncu popularnosti prodali su 15 milijuna primjeraka.

Zadnjih nekoliko desetljeća prodaja je u stalnom opadanju, ubrzano od uvođenja DVD-a 1997. i internetskih servisa za streaming poput Netflixa i Hulua (ili kod nas Pickboxa). Prošle godine prodano ih je tek 750 tisuća, jedva dovoljno kako bi Funai Electric mogao naručiti manje dijelove od dobavljača.

Najava o prestanku proizvodnje stigla je početkom mjeseca.


Izgleda čudno iz današnje perspektive, ali u svoje vrijeme videorekorderi smatrani su tehnološkim čudom jer su nam omogućavali snimanje i gledanje televizijskog i drugih sadržaja kod kuće, ali i razvoj čitave nišne industrije najma filmova i serija na VHS-u.

Nisu bili bez mana. Bili su skloni sažvakati vrpcu (i nerijetko ju tako uništiti), nije uvijek bilo jasno kako ih programirati za snimanje u određeno vrijeme. a imali su i mehaničke dijelove koje je trebalo redovno čistiti, za što su također postojale posebne kazete.

Videorekorderi su na svojim leđima iznijeli ogroman dio rane faze kućne kino zabave te pripremili teren za brže širenje servisa poput Netflixa. Obilježili su eru, ostavili trag, pa ćemo im stoga reći: zbogom i hvala za svu zabavu!