SVEMIR I TELEVIZIJA

Reality show koji je do 2025. planirao poslati ljude na Mars - bankrotirao

12.02.2019 u 11:31

Bionic
Reading

Jedan od najmanje izvjesnih planova za slanje ljudi na Crveni planet ostao je bez novca prije prve poslane rakete

Bizarno medijima praćeno putovanje na Mars pod imenom Mars One vjerojatno neće postati stvarnost zahvaljujući švicarskom sudu koji je cijeli pothvat zaustavio - čak šest godina prije planiranog slijetanja na Crveni planet.

Ova neobična umotvorina nizozemskog inžinjera Basa Lansdorpa planirala je poslati prve pokusne misije prema našem crvenom planetarnom susjedu kako bi pripremila teren za dolazak ljudskih putnika u 2025. Kandidati su trebali biti izabrani među dobrovoljcima tijekom eliminacije u stilu TV-emisije 'Hrvatska traži zvijezdu'.

ČUDO 3D-PRINTANJA

Ovako bi mogle izgledati prve zemaljske zgrade na Marsu

Pogledaj galeriju

Jednosmjeran put

Projekt se financirao putem tradicionalnog i javnog investiranja, kao i reklama emitiranih tijekon reality-showa. Problem je, doduše, što je emisija već od samog početka nailazila na poteškoće: neki od kandidata su na samom početku priprema prigovorili o neprofesionalnom odnosu i prilično klimavom sustavu eliminacije.

Vjerojatno najstrašniji dio priče vezane uz bizarni projekt Mars One nemogućnost je povratka na Zemlju. Astronauti koji bi na Mars stigli putem spomenutog TV-projekta trebali su eksplicitno prihvatiti da će svoje posljednje dane provesti na Crvenom planetu. Uzevši u obzir uvjete koji ih čekaju na Marsu (otrovna prašina koja se zavlači posvuda, suluda radijacija, opasna atmosfera i pritisak - za početak) u kombinaciji sa neadekvatnim nastambama - stručnjaci iz MIT-ja su zaključili da kandidati imaju maksimalno dva mjeseca života nakon spuštanja na površinu.

Nema stajanja

Lansdorp i kompanija su zanemarivši kritičare nastavili po svome unatoč činjenici da je inicijativa Mars One s vremenom počela gubiti na snazi. Odluka o bankrotu nastupila je 15. siječnja 2019. zahvaljujući Švicarskom gospodarskom sudu. Unatoč pravnim i financijskim poteškoćama, kampanja na društvenim mrežama ne pokazuje znakove stajanja. Lansdorp je jedino naglasio da javno financiranje ide dalje te da projekt trenutno traži 'rješenje' financijskog problema.

Mars One je, ovim činom, postao prva žrtva 'Mars-manije' koju su još 2010. započeli vizionari poput Elona Muska.