PREDSTAVLJANJE U BEČU

Razgovarali smo s čelnim ljudima Huaweija, evo što planiraju do 2020.

19.10.2017 u 08:26

Bionic
Reading

Kineski proizvođač Huawei predstavio je novu seriju top modela pametnih telefona kojom pokušava izravno konkurirati Appleu i Samsungu. O novim uređajima razgovarali smo s čelnim ljudima te tvrtke tijekom predstavljanja u Beču

U Hrvatskoj, rekao je tportalu viši direktor za marketing proizvoda na globalnoj razini u Huaweiju Peter Gauden, ta tvrtka drži drugo mjesto po broju prodanih pametnih telefona. Novi modeli trebali bi biti uskoro dostupni u ponudi telekoma i trgovaca. 

Prema podacima te kineske tvrtke, rast prodaje u Europi premašio je 50 posto u prvoj polovici ove godine i bio brži od rasta u drugim regijama. 

U ožujku su, poslije objave poslovnih rezultata koji su ukazivali na najsporiji rast zarade u zadnjih pet godina tijekom 2016., najavili da će se fokusirati na smanjenje troškova i rast profitne marže.

'Huawei je trenutno jedan od dva najveća proizvođača na tržištima srednje i istočne Europe, gledano po tržišnim udjelima', istaknuo je Gauden.

Očekuje kako će 2018. biti vrlo uspješna godina, u kojoj će Huawei nastaviti bilježiti rast. Već je ova godina značajno promijenila raspodjelu tržišnih udjela na hrvatskom tržištu, dodao je, a u iduće tri godine žele postati jednim od najomiljenijih brendova u ovom dijelu svijeta.

Čip za umjetnu inteligenciju

Najveća inovacija u novom modelu Mate 10 Pro je Kirin 970, prvi svjetski procesor za umjetnu inteligenciju koji će korisnicima donijeti potpuno novo iskustvo temeljem kombinacije korištenja kamere i strojnog učenja.  

'Tehnologija umjetne inteligencije počiva na mogućnosti obrade ogromnih količina podataka. U tom pogledu pametni telefoni se razlikuju od računala u brojnim aspektima, među kojima su veličina, mogućnost opskrbe električnom energijom i upravljanje zagrijavanjem. 

Sve to ograničava mogućnosti koje su na raspolaganju pri dizajniranju čipseta za smartfone. Mobilni SoC-ovi moraju isporučiti najbolju moguću izvedbu, a da pritom osiguraju najvišu moguću gustoću temeljnih funkcija i optimalnu uporabu energije. 

Tim koji je razvio Kirin 970 uveo je novu arhitekturu mobilnog računalstva HiAI s dediciranim procesorom za neuralne mreže (Neural Network Processing Unit, NPU), koji nudi izvedbu što daleko nadmašuje ono što klasična kombinacija procesora i grafičkog čipa može ponuditi', rekao je tportalu Wencong Chen, viši direktor za planiranje i marketing u poslovnoj jedinici za bežične čipove u Huaweiju. 

Chen se istraživanjem, razvojem i planiranjem čipseta bavi 13 godina, a za seriju Kirin zadužen je od 2013. NPU je hardverska arhitektura pogodna za ubrzavanje obrade algoritmima neuralnih mreža. 

Tradicionalan pristup više nije dovoljan

'Tradicionalna računalna arhitektura, temeljena na CPU-ovima, GPU-ovima i DSP-ovima, više nije dovoljna kako bi zadovoljila naglo rastuću potražnju u dobu umjetne inteligencije. 

Mogućnost obrade podataka za umjetnu inteligenciju na uređaju od ključnog je značenja zato što mobilni uređaji trebaju moći obrađivati podatke u realnom vremenu bilo kad, uz optimalnu zaštitu korisničkih podataka', istaknuo je Chen.

Kirin 970 je, dodao je, prvi čipset za mobitele koji ima NPU, zbog čega je 50 puta više energetski učinkovit i 25 puta brži od standardnih procesora za mobitele, mjereno u situacijama kad oba mobitela koriste istu aplikaciju za umjetnu inteligenciju. 

Riječ je o procesoru koji stalno analizira što kamera 'vidi' dok snimate fotografije, mijenja razinu osvjetljenja, ISO, temperaturu boje i trajanje ekspozicije svaki put kad stisnete okidač. Dok snimate, može precizno prepoznati više raznovrsnih scena. Te specijalizirane postavke omogućit će vam bolje fotografije, uvjeren je Chen. 

Prosječna aplikacija za umjetnu inteligenciju šalje pakete podataka u računalni oblak, u kojem bivaju analizirani i potom vraćeni na vaš smartfon. Među tim podacima se mogu naći fotografije koje ste snimili, uzorak glasa snimljen mikrofonom... 

Postoji prirodni odmak u fazi (lag) u ovom procesu, zbog kojeg trenutno uvijek makar malo čekate kako bi softver komunicirao s umjetnom inteligencijom i dobio odgovor. 

'Huawei koristi drukčiji pristup: s Kirinom 970 prebacili smo veći dio obrade podataka na sam uređaj. To znači brži, stabilniji, ali i sigurniji rad s umjetnom inteligencijom', rekao je Chen.

Huawei Mate 10 Izvor: Huawei / Autor: Huawei