TEST

Propušta li vaša mikrovalna zračenje? Saznajte uz ovaj jednostavni trik

11.01.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Mirkovalne pećnice koriste zračenje kako bi uzbudile molekule vode u hrani te ju tako zagrijali. Što ako to zračenje zbog nekog razloga izlazi van?

Na vječito pitanje koliko zračenje mikrovalne može naštetiti vama i vašoj hrani znanstvenici su odgovorili već nekoliko puta. Mikrovalne pećnice dok rade proizvode veliku količinu radijacije, no ne onakve koja tvari ostavlja radioaktivnima. Radi se o neionizirajućem zračenju koje ne uzrokuje niti ne potencira oboljenje od raka. Ono, naime, molekule diže u stanje više energije, bez da ga ionizira, odnosno izbija elektrone.

Ovo nas, dakako, ne bi smjelo obeshrabriti od toga da, kao autorica ovog videa, odlučimo isprobati kvalitetu kućne mikrovalke jednostavnim trikom.

Što učiniti?

Za ovaj pokus potrebna su nam dva mobilna telefona. Jednog treba staviti u pećnicu i zatvoriti vrata, a drugi koristimo za pokusni poziv. Pošto je kućište ispravnih mikrovalnih pećnica napravljeno da zadržava radijaciju i spriječava ulazak vanjskih elektromagnetskih signala (rađeni su kao Faradayjev kavez), uređaj u mikrovalnoj ne bi smio primiti poziv. Naglašavamo, za ovaj pokus ne trebate paliti pećnicu - pogotovo nakon što u nju stavite telefon.

Izvor: Društvene mreže / Autor: PhysicsGirl

Ako poziv primi, velike su šanse da jedan dio vaše mikrovalne propušta zračenje. Prema analitičarima, čini se da su za propuštanje zračenja prije svega ostalog zaslužna sama vrata pećnice.

Ima li razloga za brigu?

Znači li ovo da moramo hitno posegnuti za katalogom i krenuti u kupnju nove mikrovalne? Ne nužno. Kao što smo već jednom naglasili, ne postoji znanstvena potvrda povezanosti zračenja iz mikrovalne s bilo kakvim oboljenjima.