ONLINE SVIJET

Pronađite kolege i izgubljene prijatelje uz pomoć ovih pet servisa

17.07.2017 u 08:20

Bionic
Reading

Društvene mreže imale su veliku ulogu u spajanju ljudi koji su u nekom trenutku u životu radili zajedno, školovali se ili jednostavno bili prijatelji prije selidbe. No postoje i nešto efikasnija rješenja - donosimo popis servisa uz čiju pomoć možete brzo pronaći izgubljene prijatelje

Internet kao takav golema je baza podataka, a svijet privatnosti otprije dvadeset godina praktički više ne postoji. Svi s pristupom internetu danas mogu napraviti klasično web pretraživanje preko omiljene tražilice i pristupiti podacima društvenih mreža, javnih spisa, vladinih baza podataka i dr. 

Međutim kada se traži davno izgubljene prijatelje ili nešto slično, poželjno je iskoristiti internetske servise koji će posebno pratiti mrvice informacija po mreži svih mreža te eventualno dovesti do nekih podataka ili kompletnog profila osobe. Ako je ta osoba ikad kreirala neki profil na nekom blogu ili ostavila komentar, šanse su velike da će ju servisi moći naći. 

1) Pipl

Tražilica Pipl jedna je od onih koje ne odrađuju tek pretrage popularnih društvenih mreža (Twitter ili Facebook), već idu dublje bespućima weba nego većina konkurentskih servisa. Rezultati znaju biti uistinu impresivni. Pipl će u pravilu izvući podatke i s LinkedIna i brojnih drugih odredišta te će sve mrvice informacija pružiti na jednom preglednom mjestu. 

Tu će se naći adrese, karijere, korisnička imena, telefonski broj, lokacije i još mnogo toga. Možda se čini jezivim to da se može naći i telefonski broj, no ako je ikad ostavljen uz neki profil - on će biti itekako vidljiv. Naravno, u slučaju internauta koji brižljivo vode računa o privatnosti online, dobre su šanse da će i ova moćna tražilica zakazati u radu.

2) Google Groups

Tko god se sjeća ere Useneta prije mnogo, mnogo godina - i upravo tu traži neki stari profil, sreću bi mogao pronaći na servisu Google Groups. Riječ je o golemoj arhivi s više od 800 milijuna Usenet poruka, tj. internetskih razgovora koji sežu još u 1981. godinu. 

Ako primjerice tražilica Pipl pronađe tek neki nadimak ili korisničko ime - ništa ne košta pokušati tražiti istu stvar preko GG-a. Možda je osoba koju se traži nekoć koristila Usenet te ostavila barem e-mail adresu! 

3) PeekYou

Tražilica PeekYou nemalo podsjeća na Pipl - čak i s funkcionalne strane. Dok se brojne tražilice osoba fokusiraju samo na popularna web odredišta i moguće je iskopati stvari i klasičnom pretragom na Googleu, PeekYou radi dublju pretragu. Bilo da je riječ o društvenim mrežama Facebooku i Twitteru ili pak servisima Pinterest, LinkedIn, Instagram i drugim, PeekYou će napraviti izvrstan posao. 

Koliko god je kvalitetno izveden i ima globalnu pretragu po lokacijama, čini se da najbolje radi s američkim odredištima, što je prava šteta. 

4) TinEye

Ako pak želite pronaći nekoga a imate samo fotografiju osobe, web servis TinEye mogao bi biti od velike pomoći. Riječ je o tzv. reverse image search alatu koji će izvrnuti internet naglavačke samo da bi pronašao materijal sličan onom s fotografije. Ako je itko ikad iskoristio fotku za profil ili je samostalno objavio negdje, TinEye će prikazati datum i lokaciju te objave. 

Štoviše, TinEye će prikazati gdje je i kada bio smješten original (prva objava materijala) na internetu, što ga čini zgodnim ne samo za pretraživanje osoba, već i drugog sadržaja. 

5) Google

Možda se čini blesavom stvari, no tražilica Google uistinu je vrlo moćan alat za traženje osoba. Pokušajte pronaći osobe uz ovih nekoliko savjeta i možda biste se mogli iznenaditi: 

  • Puno ime osobe koju tražite ubacite u navodnike, npr. ovako 'Ivan Horvat'. Na taj način će tražilica izbaciti samo rezultate koji odgovaraju punom imenu.
  • U polje za pretraživanje ubacite i pokoji detalj ako ga znate, npr. 'Ivan Horvat' pisac.
  • Ako znate da je ta osoba dio neke organizacije ili se pisalo o njoj, pokušajte tražiti samo preko tog odredišta, npr. ovako site:(internetska adresa) 'Ivan Horvat'.

Pretraživački engine Google postao je toliko moćan proteklih godina da su brojna ranije spomenuta odredišta za traženje osoba zapravo prestala raditi. Kome to uopće onda treba kada Google stvari radi najbolje, piše MakeUseOf.