PUTUJU U LAS VEGAS

Projekt STEMI pobjednik Idea Knockouta 2016!

29.09.2016 u 19:11

Bionic
Reading

Platforma koja djecu uči kako mogu sama sklopiti svog robota-pauka dobit će priliku predstaviti se na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike u siječnju iduće godine

Posao žirija natjecanja tehnoloških ideja Idea Knockout 2016, održanog u organizaciji informatičkog časopisa Bug, nije bio jednostavan. Ove godine prijavilo se čak 20 timova, pa se predstavljanje u dvorani Mueller zagrebačkog kina Europa proteglo na veći dio radnog dana.

Projekti su bili raznovrsni, kvalitetom u prosjeku nešto više razine nego protekle dvije godine, a po prvi put smo na podiju imali priliku vidjeti i široj javnosti poznatu osobu: pjevačica Nina Badrić pomogla je u predstavljanju tipkovnice Izzy.

Nemali broj timova ne samo što je ponudio gotove, funkcionalne proizvode već su se ili izborili za prva mjesta na drugim natjecanjima (poput Canelia i već spomenute tipkovnice Izzy) ili su dobili podršku na platformama za crowdfunding (poput STEMI-ja).


Prvo je mjesto pripalo, sa samo jednim bodom razlike, projektu STEMI. Riječ je o platformi za učenje na zahtjev koja kao prvi proizvod donosi Hexapod Robota, igračku-robota koju djeca moraju sama sastaviti kako bi njime mogla upravljati mobitelom, usput upijajući znanja i razvijajući vještine iz STEM (znanost-tehnologija-elektronika-matematika) područja. U uspješnoj kampanji na Indiegogou svojedobno su skupili 40 tisuća dolara.

Vidno uzbuđeni Marin Trošelj iz projekta STEMI rekao je kako će cijeli tim dati sve od sebe kako bi cijeli svijet učio na hrvatskim robotima.

Osim pokrivanja putnih troškova i troškova smještaja za dva člana tima, pobjednici su osvojili i izlagački štand na CES-u 2017 koji će biti održan u Las Vegasu od 5. do 8. siječnja 2017., kao i dva vaučera za Uber (svaki vrijedan po sto dolara) te Samsungovo tablet računalo A9 7'', dar Hrvatskog Telekoma koji je bio glavni pokrovitelj natjecanja.

Drugo mjesto pripalo je projektu Clockwork Briefcase crnogorske tvrtke Perpetuum Games, dok su treće podijelili povratnici Smart Lumies i GammaChef.

Čestitajući pobjednicima i sudionicima u ime HT-a, Bojan Mušćet je izrazio zadovoljstvo kvalitetom prijavljenih projekata te pozvao sve na sudjelovanje u HT-ovom hackatonuHack It!, zakazanom za 4. studenog u Zagrebu.