STVAR SVE MUTNIJA

Projekt puta na Mars najobičnija je prijevara?

19.03.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Jedan od stotinu odabranih za Mars One program ovih dana je uzrokovao pravu buru u medijima, navodeći da je vjerojatno cijeli projekt zapravo prijevara. Finalist Joseph Roche tvrdi kako je do sada naišao na hrpu neobičnih poteza neprofitne organizacije, zbog kojih sumnja da će on ikad sletjeti na Mars u okviru programa

Mars One je osnovan 2011. godine, a izazvao je veliku pažnju javnosti, posebno zbog toga što je cijeli put trebao biti popraćen poput kakvog reality showa. Jednosmjernu kartu za Mars prema službenim podacima željelo je iskoristiti više od 165 tisuća ljudi, od kojih je najmlađi imao 18 godina, a najstariji 80 godina. Sve je svojevremeno počelo s prijavom, koja je iznosila od pet do 73 američka dolara, ovisno o lokaciji. Kroz tri kruga, Mars One je odabrao tek mali dio prijavljenih, no kako otkriva Roche, stvari su zapravo bile sumnjičave od početka.

Roche tvrdi kako se u program prijavilo svega 2.761 osoba, a ne njih 165 tisuća. Stvar postaje gora i tvrdnjom da je dobar dio finalista zapravo svoj put u konačni odabir kupilo te da Mars One zapravo aktivno ohrabruje prijavljene na donacije organizaciji. 'Prijavljeni dobivaju bodove kroz svaki od selekcijskih krugova, a nakon toga je bodove moguće dobiti samo donacijama ili kupovinom proizvoda od organizacije Mars One', rekao je Roche.


Usprkos činjenici da je završio među vodećih sto kandidata, Roche navodi i kako osobno nikad nije upoznao nikoga iz Mars One organizacije. Najveći strah ovog kandidata je da će javnost (bezrazložno) izgubiti povjerenje u znanstvenu zajednicu i slične pokušaje. Prošli mjesec se pojavila lista vodećih deset kandidata za misiju, naravno rangiranih po bodovima. Pomalo je neobično da organizacija koja traži šest milijardi dolara u investicijama za projekt na ovaj način pokušava ugrabiti 'sitniš'.

Vrijedi spomenuti i da je skupna inženjera i studenata s MIT-a krajem prošle godine objavila analizu u kojoj su zaključili da je Mars One projekt prepun problema - te da bi prvi kolonizatori tamo mogli preživjeti svega 68 dana