CRNA PREDVIĐANJA

Kolonizatori Marsa neće preživjeti ni tri mjeseca

14.10.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Skupina studenata/inženjera s MIT-a u nedavno objavljenoj analizi na 35 stranica zaključila je kako planovi za misiju Mars One nisu dovoljno dobri. Njihov je zaključak taj da bi prvi kolonizatori mogli preživjeti svega 68 dana na Crvenom Planetu

Mars One neprofitna je organizacija iz Nizozemske koja ima plan do 2025. godine uspostaviti trajnu ljudsku koloniju na Marsu. Prvi je let planiran za siječanj 2018., a prvo putovanje s posadom za travanj 2024., uz snimanje kompletnog događaja u obliku reality showa. Što je važnije, za prijavu na let u jednom pravcu prijavilo se više od 200 tisuća ljudi

Ova organizacija želi prvo poslati komunikacijsku postaju, robotsko vozilo te module za stanovnike. Tek nakon sklapanja prve nastambe trebali bi stići kolonizatori, u više navrata te s razmakom od dvije godine. Misijom Mars One planira se da kolonizatori iskoriste mogućnost uzgoja vlastite hrane te stvaranja kisika za potrebe kolonije. Upravo je ovo potonje najveća briga analize koju su napravili studenti s MIT-a.

Kolonija će u istim prostorima držati ljude i usjeve, što štedi teret na putovanju, ali i pojednostavljuje dizajn staništa. Na otprilike 68 dana, prvi urod pšenice će sazrijeti, a razina kisika naglo skočiti. Kako bi se izbjegla velika opasnost od požara, kisik će trebati pustiti van iz kolonije, no ne postoji pouzdan način da se otpusti kisik bez otpuštanja dušika potrebnog za održavanje tlaka. 'Dakle, kolonija će ostati bez dušika odmah potom, a krajnji rezultat će biti gušenje kolonizatora zbog niskog tlaka zraka', prenosi Geek.com. Druga je opcija  eksplozija staništa u kojoj se oni preživjeli uguše u negostoljubivoj atmosferi Marsa.

Na koji način izbjeći ove fatalne probleme? Inženjeri smatraju kako u sklopu kolonije moraju postojati zasebne strukture namijenjene za uzgoj hrane i izdvajanje kisika za potrebe kolonije. Takvo što bi bilo mnogo skuplje od onoga što se predlaže za Mars One. 'Možda bi čak bilo jeftinije slati hranu na Mars sa Zemlje', navodi Geek.com.

Čelnik neprofitne organizacije Mars One već je odgovorio na analizu, i to tvrdnjom da će prije lansiranja misije biti dostupna potrebna tehnologija za ventilaciju. Ono što je sasvim izgledno jest to da će prvi kolonizatori ostatak svojih života provesti upravo na Crvenom Planetu.