NEOBIČNI KOVITLACI

Pogledajte video snimke goleme polarne oluje na Veneri

12.04.2011 u 13:38

Bionic
Reading

ESA-in orbiter Venus Express snimio je fascinantne fotografije koje otkrivaju neočekivane detalje o neobičnim formacijama vjetrova i oblaka u području oko južnog pola Venere

Slike pokazuju da se na krajnjem jugu susjednog planeta stvaraju trake oblaka koje se kovitlaju i mijenjaju oblike te da središte ovog vrtloga kruži oko geografskog južnog pola.

Polarni kovitlaci, koje stvaraju vjetrovi što kruže oko polova, zabilježeni su na nekoliko planeta u Sunčevom sustavu, među kojima i na Zemlji. Neki od njih poprimaju neobične oblike – primjerice heksagonalne na Saturnu – međutim nigdje nisu tako raznovrsni i nestabilni kao na Veneri.

Znanstvenici su za Venerine polarne kovitlace prvi put saznali 1974. godine kada ih je snimio Mariner 10. Istraživanja te letjelice također su pokazala da vjetrovi u višim dijelovima Venerine atmosfere obiđu planet za samo četiri dana, što znači da se kreću 60 puta brže od rotacije njezine čvrste površine. Ova pojava naziva se super rotacijom.

Infracrvene snimke koje je kasnije napravila letjelica Pioneer Venus otkrile su pak golemu udubinu u oblačnom omotaču sjevernog pola. Znanstvenici su zaključili da rupu stvara poniranje plinova koje je nalik na istjecanje vode u odvod.

Podrobnija istraživanja južnog pola počela su tek s dolaskom letjelice Venus Express u travnju 2006. Njezine fotografije otkrile su da ondje postoje atmosferski vrtlozi s dva oka. Njihov promjer je oko 2000 km, a znanstvenici su zaključili da im je struktura slična onoj na sjevernom polu.

Južni polarni kovitlac

No kasniji podaci, prikupljeni instrumentom Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (VIRTIS) Venus Expressa, pokazali su da je južni vrtlog puno složeniji nego što se dosada vjerovalo. Nove snimke predstavljene prošli tjedan u časopisu Science Express otkrivaju da se oblik i struktura kovitlaca vrlo brzo mijenjaju u vremenskim razdobljima kraćim od 24 sata.

'U usporedbi s uraganima na Zemlji, koji ostaju stabilni po nekoliko dana, Venerin južni vrtlog je izuzetno dinamičan', rekao je Hakan Svedhem iz ESA-inog projekta Venus Express. 'Može poprimiti gotovo svaki oblik, pa, iako uglavnom nalikuje slovu S ili broju 8, ponekad izgleda potpuno nepravilno, čak i kaotično.'

Ovakve brze promjene ukazuju na složene uzorke vremena zbog činjenice da se središte kovitlaca ne podudara potpuno s geografskim polom. Naime, snimke otkrivaju da ono kruži oko pola na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara te da ova rotacija traje pet do 10 zemaljskih dana.