NISAM VELIK, AL' SAM JAK

Pogledajte supersnažnog mikrorobota!

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 11.08.2011 08:43
  • Objavljeno 11.08.2011 u 07:00
mikro robot

mikro robot

Izvor: Screenshot / Autor: Argonne National Laboratory

Mravi su vjerojatno najbolji dokaz da činjenica da je nešto malo ne znači nužno i da je slabo

No američki tim znanstvenika nedavno je utvrdio da slično načelo vrijedi i u svijetu robotike. Naime, iako su mikroroboti koje su kreirali Igor Aronson i njegovi kolege iz Argonne National Laboratoryja u Illinoisu dugi samo pola milimetra, pokazalo se da su sposobni unaokolo gurati predmete čak četiri puta teže nego što su oni sami.

Svoje malene robote tim je stvorio tako da je ubacio sićušne magnetske čestice između dva sloja tekućine koje se međusobno ne miješaju. Kada su na njih usmjerili izmjenično magnetsko polje okomito na površine tekućine, otkrili su da se okupljaju u sićušne crvolike oblike koji se po površini mogu pomicati slabijim horizontalnim magnetskim poljem.

Aronsonov je tim magnetskim silama uspio navesti svoje kreacije da djeluju kao pincete te da, kao što se vidi na videozapisu, hvataju i prenose staklena zrnca.

Roboti se također mogu oblikovati u dvije različite forme ovisno o smjeru kojim se kreću magnetskim poljem. Naime, kada se dva suprotna para navedu da se povežu, nastaje kvadratni oblik koji može zarobiti i poigravati se skupinama manjih čestica.

Budući da ovaj sustav ima veću snagu od lasera, znanstvenici vjeruju da bi se mogao mogao koristiti u novim tehnikama stvaranja sićušnih struktura.

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi