HALO, ISS!

Pogledajte kako su zagrebački srednjoškolci popričali s astronautom

18.01.2018 u 13:10

Bionic
Reading

Mladi zagrebački informatičari postavili su američkom astronautu set pitanja dok je letio iznad Indijskog oceana na visini od 422 kilometra brzinom od oko 27 tisuća kilometara na sat. Evo što im je rekao o životu u svemirskoj misiji

Učenici Prve srednje informatičke škole iz Zagreba imali su priliku razgovarati s astronautom Scottom Tingleom, inženjerom leta američke svemirske agencije NASA-e koji je trenutno u misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji. 

Zagrebački srednjoškolci postavili su mu puni set od 20 pitanja dok je letio iznad Indijskog oceana na visini od 422 kilometra brzinom od oko 27 tisuća kilometara na sat. 

Imali su sreće jer se često događa da veza pukne prije no što se stignu postaviti sva pitanja, kako je pojasnila profesorica etike te politike i gospodarstva Tihana Jarić Dauenhauer, koja je potaknula uključivanje škole u projekt ARISS

Prva srednja informatička škola bila je jedna od četrdesetak škola iz Europske unije koje su se natjecale za priliku za razgovor s astronautom u svemirskoj misiji. Jedna je od 14 odabranih.

Mjesec dana priprema

Pripreme koje inače traju i po nekoliko mjeseci u hrvatskoj su školi morali obaviti za samo mjesec dana. Između ostalog, trebalo je napisati projekt od desetak stranica prema specifikacijama NASA-e i ESA-e na engleskom jeziku, provesti više edukativnih radionica i mini-projekata prije i nakon kontakta s MSP-om, ali i pobrinuti se za sve potrebne tehničke uvjete za razgovor uživo. 

  • +12
Učenici Prve srednje informatičke škole stupili u kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Tehničku potporu osigurao je Hrvatski Telekom, koji je u školi postavio posebnu izravnu telefonsku liniju (usluga Net Phone) na konferencijskom telefonu Cisco Soundstation IP 7000.

Dvadeset finalnih pitanja odabralo je nastavničko vijeće među značajno većim brojem koje su osmislili učenici. Razgovor je počeo pozivom NASA-e, nakon čega je uspostavljen kontakt s Međunarodnom svemirskom postajom. Signal je prenošen tzv. telebridge kontaktom jakim radijskim primateljima na Zemlji.

Za čim čeznu astronauti?

Srednjoškolci su pitanja postavljali tijekom kratkog razdoblja od desetak minuta koliko je Međunarodnoj svemirskoj postaji potrebno kako bi prešla put od horizonta do horizonta. Između ostalog, zanimalo ih je kako se astronauti tuširaju, jedu, spavaju i sprječavaju mišićnu atrofiju, kakve eksperimente provode, kako rješavaju zdravstvene probleme, koliko puta vide izlazak i zalazak Sunca dnevno... 

Tako su, među ostalim, od Tinglea doznali kako astronauti spavaju u vrećama za spavanje pričvršćenim za zid svemirske postaje, osobnu higijenu održavaju korištenjem vlažnih ručnika i vježbaju s utezima barem jedan sat dnevno, a dosta vremena potroše na oko 250 znanstvenih eksperimenata. Izlazak i zalazak Sunca vide 11 do 15 puta, ovisno o putanji, dok vrijeme računaju po Greenwichu. 

Tingle u slobodno vrijeme najviše voli pričati s prijateljima na postaji. Ustvrdio je kako se brzo prilagodio boravku na svemirskoj postaji, iako je rekao kako je to stalan posao. Jelo nije problem, ali treba biti oprezan pri podrigivanju jer se može dogoditi da komadići hrane i tekućine nađu put van tijela. Najviše mu nedostaju obitelj i - topao tuš. 

Srednjoškolci su bili vidno uzbuđeni i ushićeni zbog toga što su mogli izravno razgovarati s astronautom pred velikim brojem kamera domaćih medija, dok su ih sa strane promatrali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Nenad Bakić.

Kako je tportalu rekla Lea Šarić, učenica trećeg razreda, imala je tremu jer ju svemir jako zanima. 'Želim jednog dana otputovati u svemir, vidjeti planete izbliza', dodala je. Juraj Čičak, učenik drugog razreda, rekao nam je kako je razgovor bio super, iznad njegovih očekivanja. Ipak, ne želi biti astronaut već informatičar.

'Ovaj je projekt važan između ostalog i zato što učenicima pokazuje što im je dostupno, što se može ostvariti ako se potrude. Bilo koja obrazovna institucija u Hrvatskoj može se prijaviti. Trebali bi to činiti češće', zaključila je Jarić Dauenhauer. 

  • +2
ISS Izvor: Reuters / Autor: SHAMIL ZHUMATOV