HUBBLE PUNOLJETAN

Pogledajte najljepše 'rođendanske' fotke svemira

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 16:39
  • Objavljeno 22.04.2011 u 07:15
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prigodom svoga 21. rođendana u svemiru, svemirski teleskop Hubble snimio je izuzetno fotogeničnu ružu galaksija po imenu Arp 273

Ova snimka svemirskog teleskopa, koji je zajednički projekt NASA-e i ESA-e, predstavlja skupinu galaksija u međusobnoj interakciji. Disk najveće među spiralnim galaksijama na fotografiji, poznate kao UGC 1810, iskrivljen je u oblik ruže gravitacijskim silama galaksije koja se nalazi ispod nje UGC 1813 (za cijelu sliku i uvećanje kliknite na gornju fotografiju). Plavičasti objekti što u gornjem dijelu slike sjaje poput dragulja skupine su vrućih mladih zvijezda. Ove goleme zvijezde snažno zrače u ultraljubičastom dijelu spektra.

U jezgri galaksije pratilje vide se jasni znaci intenzivnog stvaranja zvijezda koje vjerojatno pokreće susret s njezinom većom sestrom.

Niz neobičnih uzoraka u galaksiji UGC 1810 pokazuje da je manja pratilja najvjerojatnije prošla kroz vanjski dio veće. Skupina unutrašnjih krakova jako je iskrivljena izvan ravni pa jedan od njih prolazi iza središnjeg ispupčenja da bi ponovno izronio na drugoj strani.

Druga malena spiralna galaksija krije se među krakovima UGC 1810 na gornjoj desnoj strani. Na slici se vidi kako vanjski krak velike galaksije mijenja svoja svojstva dok prolazi kroz manju – njegov unutrašnji dio pun je starih crvenih zvijezda, a vanjski mladih plavih.

Veća galaksija UGC 1810 ima pet puta veću masu od UGC 1813. Brz prolazak malih spiralnih galaksija kroz velike kompanjone obično stvara asimetrične strukture kakve se vide na ovoj snimci. U takvim susretima nejednakih partnera rađanje mladih zvijezda najčešće se prvo pokreće u manjim galaksijama.

ESA/NASA

ESA/NASA

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Skupina Arp 273 nalazi se u zviježđu Andromede udaljenom oko 300 milijuna svjetlosnih godina.

Svemirski teleskop Hubble zajednički je projekt američke i europske svemirske agencije NASA-e i ESA-e. U svemir je lansiran 24. travnja 1990. na raketoplanu. U orbiti po kojoj se kreće oko Zemlje nema atmosferskih smetnji i distorzija pa su njegove fotografije visoke rezolucije izuzetno kvalitetne i jasne bez pozadinskog svjetla. Nazvan je po američkom astronomu Edwinu Hubbleu (1881-953) koji je prvi potvrdio postojanje drugih galaksija i otkrio da se Dopplerov efekt – crveni pomak u spektru drugih galaksija - povećava s njihovom udaljenošću od Zemlje.

Hubble nije prvi teleskop lansiran u svemir, međutim, najveći je, najsvestraniji i najproduktivniji. Osim toga, jedini je konstruiran tako da ga astronauti mogu održavati u svemiru. Od 1993. do 2002. servisiran je čak četiri puta.

Za Hubbleov 21. rođendan za vas smo odabrali 30-ak najljepših fotografija koje je teleskop za svoga života snimio.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi