VRLO RIJETKA POJAVA

Pogledajte i snimite posljednji tranzit Venere u životu!

04.06.2012 u 09:54

Bionic
Reading

Ako medicina u narednih nekoliko desetljeća ne uspije značajno produljiti ljudski vijek ili se ne zamrznete za neka buduća vremena, onda ćete u srijedu, 6. lipnja, imati posljednju priliku u životu vidjeti i snimiti rijetku astronomsku pojavu - prelazak Venere preko Sunčeva diska

Sljedeći put sa Zemlje će se ponovno moći vidjeti tek 2117, odnosno za 105 godina. Od vremena Galilea do danas vidio se samo sedam puta. Posljednji put dogodio se 8. lipnja 2004. - uvijek dolazi u paru, s razmakom od osam godina. Tranzit Venere je pojava slična pomrčini Sunca, samo što Mjesec prekrije cijeli disk naše matične zvijezde, a Venera, premda je veća, tek neznatan dio jer se nalazi mnogo dalje od našeg prirodnog satelita.

Tranzit Venere ima veliki znanstveni značaj jer se koristi za točne procjene dimenzija Sunčevog sustava. Tako su engleski astronomi Jeremiah Horrocks i William Crabtreena na temelju prvih promatranja tranzita 1639. uz pomoć principa paralakse (prividan pomak položaja tijela kada se ono promatra s različitih točaka – pod različitim kutovima) prilično precizno izračunali udaljenost Zemlje od Sunca. Osim toga, znanstvenici će ove godine imati priliku usavršiti tehnike istraživanja udaljenih egzoplaneta. Naime, tehnologija teleskopa posljednjih je godina toliko napredovala da se egzoplaneti mogu otkrivati na temelju smanjenja sjaja zvijezda tijekom tranzita.

Tranzit Venere će se iz Hrvatske moći pratiti rano ujutro, odmah nakon izlaska Sunca u 5 sati. U tim ranim satima, dok će Sunce još uvijek biti nisko na horizontu, za gledanje neće trebati nikakva posebna oprema, odnosno filtri. Iz Hrvatske sam početak tranzita neće biti vidljiv jer će Sunce tada još uvijek biti ispod horizonta. Kada Sunce izađe, nemojte ga gledati bez filtara jer vam može trajno oštetiti vid! Tranzit po lokalnom vremenu završava oko 7.00 sati. Za one najrevnije, koji će ga htjeti pratiti teleskopom, brojna astronomska društva organizirat će promatranja. Primjerice, zagrebački Beskraj planira postaviti svoj teleskop na Jarunu, a Zvjezdarnica Zagreb bit će otvorena za posjete već od 5 sati.

Kako snimiti tranzit?

Prije svega, zaštitite oči i opremu filtrom kakav se koristi i za promatranje pomrčine Sunca. Tamne naočale nisu dostatni za to, kao ni tamni slajdovi, plastične vrećice ili polarizatori!

Ako želite da se na vašoj fotografiji Venera dobro vidi, upotrijebite teleobjektiv i snimite samo dio Sunca preko kojeg prelazi. Posebno zanimljiv je trenutak u kojem Venera izlazi s ruba diska kada dolazi do iskrivljenja slike, pa se čini da planet poprima oblik suze.

Nemojte koristiti autofokus jer u ovoj situaciji neće dobro izoštriti sliku; koristite ručni.

Snimite fotografiju u visokoj rezoluciji, ako imate takvu opciju. Isprobajte više različitih automatskih i ručno prilagođenih ekspozicija. Fotoaparat postavite na stativ i namjestite automatsko okidanje kako biste izbjegli vibracije koje će zamutiti sliku. Koristite kratke ekspozicije ISO 400 ili 800. Provjerite lokalnu vremensku prognozu, no čini se da bi mogla biti dobra, osobito u Dalmaciji.