ASTROFOTOGRAFIJA

Pogled prema zvijezdama: Hubble je ulovio impresivnu snimku šarene maglice Laguna

19.12.2022 u 14:09

Bionic
Reading

Maglica Messier 8 ime je dobila po specifičnom obliku oblaka prašine koji podsjeća na lagune kakve susrećemo na Zemlji

Zapanjujuća slika koju su ovog tjedna podijelili znanstvenici koji rade s teleskopom Hubble prikazuje otvoren rok NGC 6530. Riječ je o roju od nekoliko tisuća zvijezda zakrivenih u oblaku prašine koja čini ogromnu i lijepu maglicu Laguna.

Smještena na 4350 svjetlosnih godina od Zemlje u zviježđu Strijelac, gdje prepoznatljivi oblici slični oblacima nastaju iz oblaka međuzvjezdane prašine i plina kojima se hrani nastanak novih zvijezda.

Kako bi detaljnije istražili ovaj prizor, stručnjaci iza Hubblea koristili su dva instrumenta: naprednu kameru za premjeravanje (Advanced Camera for Surveys) i Planetarnu kameru širokog polja 2 (Wide Field Planetary Camera 2). NASA piše da su astronomi 'pretraživali regiju u nadi pronalaženja novih proplida, klase osvjetljenih protoplanetarnih diskova koji okružuju novorođene zvijezde. Većina proplida otkrivena je u samo jednom području, a to je blizu maglice Orion, što razumijevanje njihova podrijetla i života u drugim astronomskim okružjima čini izazovnim'.

Na slici koju gledate možete vidjeti kombinaciju podataka sakupljenih Naprednom kamerom za premjeravanje s podacima iz instrumenta na tlu, OmegaCAM-a na VLT teleskopu za premjeravnje smještenom u Čileu.

Hubble je do danas maglicu Laguna snimio u kadru kojeg je NASA sa svijetom podijelila za 28. godišnjicu Hubblea. Na slici se vidi samo dio maglice koja seže 55 svjetlosnih godina u širinu i 20 svjetlosnih godina u visinu.

ASTROFOTOGRAFIJA

[FOTO] Zavirite dublje u svemir uz ove očaravajuće slike snimljene teleskopima James Webb i Chandra

Pogledaj galeriju

Maglica je također poznata pod imenom Messier 8, no ime Lagua dobila je zbog trake prašine koja u slikama dubokog polja izgleda kao laguna. Ako približite izvornu sliku, moći ćete vidjeti detalje u prašnatim strukturama koje raspršuju i oblikuju sunčevi vjetrovi te u gdje nastaju nove zvijezde.