TEHNO NOVITETI

Sonyjev prijenosni PlayStation Portal dolazi krajem godine, znamo i cijenu

24.08.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Neobična periferija za PlayStation 5 na tržište stiže prije kraja 2023., bit će kompatibilna samo s PlayStationom 5, a koštat će 219.99 eura

Sony će kasnije ove godine službeno predstavliti svoj prijenosni PlayStation. Premda tako izgleda, ne radi se o novoj prijenosnoj konzoli, već periferiji za PlayStation 5 koja omogućava igranje na daljinu. Uređaj prenosi PS5 igre putem Wi-Fi veze i ima LCD zaslon od osam inča koji radi u 1080p rezoluciji pri 60fps. Sony kaže da će PlayStation Portal biti dostupan kasnije ove godine po cijeni od 219.99 eura.

'PlayStation Portal će se daljinski povezati s vašim PS5 putem Wi-Fi veze, tako da ćete moći brzo prijeći s igranja na TV-u i konzoli na PlayStation Portal,' kaže Hideaki Nishino, viši potpredsjednik za iskustvo platforme Sony Interactive Entertainmenta. 'PlayStation Portal može igrati podržane igre koje su instalirane na vašoj PS5 konzoli te koje koriste Dualsense kontroler.'

PlayStation Portal ima istaknute kontrolere sa svake strane koji izgledaju vrlo slično Sonyjevom PS5 DualSenseu. Podržavaju prilagodljive okidače i taktilnu povratnu informaciju, što znači da će PS5 igre biti slične korištenju namjenskog DualSense kontrolera. PlayStation Portal također će moći reproducirati medije, budući da početni zaslon ima poseban odjeljak za to jer odražava vaš PS5. Ipak, nećete moći pokrenuti ništa lokalno, pa ako nemate Wi-Fi onda nemate sreće.

Začudo, ručni uređaj od 219.99 eura neće raditi sa Sonyjevim nadolazećim streamingom u oblaku za PS5 igre. 'Igre koje se moraju streamati na PS5 uz korištenje PS Plus Premium članstva nisu kompatibilne,' kaže Sony. Dakle, PlayStation Portal zapravo je način za streaming PS5 igara koje ste već instalirali na svoj PS5 na ručni uređaj za igranje na daljinu. Trebat će vam internetska veza s najmanje 5 Mbps, a Sony za najbolje iskustvo preporučuje 15 Mbps.

PlayStation Portal nema Bluetooth, tako da se nećete moći povezati s bežičnim slušalicama ili Sonyjevim Pulse 3D slušalicama. Umjesto toga, koristi bežičnu tehnologiju PlayStation Link, novi standard za PlayStation uređaje. PlayStation Link je dizajniran za pružanje niske latencije, zvuka bez gubitaka, a Sony također lansira bežične slušalice i slušalice koje podržavaju PlayStation Link.

PlayStation Portal je prije bio poznat kao Project Q i službeno je najavljen u svibnju, s glasinama o datumu izlaska u studenom. Sony još uvijek nije spreman točno reći kada će obožavatelji PlayStationa moći doći u ruke PlayStation Portala, ali za sada barem imamo cijenu.