ZANIMLJIVO RJEŠENJE

Pisoar koji će vam reći jeste li pijani

26.07.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Kako spriječiti da alkoholizirani posjetitelji noćnih klubova sjednu za upravljač vozila i tako postanu prijetnja sebi i drugima na cesti? Napravite im alkotest - u toaletu

Vozači koji pijani sjedaju za upravljač vozila ne ugrožavaju samo sebe, već i druge. No kako spriječiti posjetitelje noćnih klubova u kojima se redovito konzumiraju velike količine alkohola, da nakon čašice viška ipak radije pozovu taksi?

Singapurski noćni klub Zouk poslužio se naprednom tehnologijom.

Kako piše Digital Trends, u klubu su, u suradnji s agencijom DDB, osmislili sustav koji su nazvali 'Pee Analyzer'. Radi se o alkotesteru smještenom u urinal koji mjeri razinu alkohola u mokraći i upozorava ako je ta razina iznad zakonski dozvoljene za vožnju.

No kako cijeli sustav radi? Kad vozač dolazi u klub, parkira svoj automobil i umjesto ključeva od automobila, dobiva parkirnu karticu RFID. Nakon aktivacije, ta kartica identificira vozača i bilježi njegovu konzumaciju alkohola tijekom večeri.

Kad nositelj kartice posjeti toalet, RFID čitač očitava njegovu karticu, sustav mjeri razinu alkohola u mokraći i rezultat zapisuje na karticu.

Ako je razina alkohola previsoka, pojavit će se upozorenje na ekranu smještenom u razini očiju u samom toaletu.

Oni posjetitelji kluba koji su previše pijani da bi pročitali upozorenje i s alkohola prešli na vodu ili bezalkoholna pića, neugodno će se iznenaditi po izlasku iz kluba.

Naime, kad budu htjeli zamijeniti svoju parkirnu karticu za ključeve od automobila, zaposlenik će ih još jednom upozoriti da ne bi smjeli sjesti za upravljač vozila te im ponuditi alternativne načine prijevoza kući ili zamoliti da vožnju preuzme netko tko je trezniji.

Sustav se pokazao toliko uspješnim da se dogovara njegovo instaliranje diljem Singapura, a u planu je i širenje na druge velike klubove diljem svijeta.