NAJVEĆI NOVITETI

Pet razloga zašto kupiti iPhone 4

26.09.2010 u 22:06

Bionic
Reading

iPhone 4 je, na radost svih ljubitelja Appleovih uređaja, stigao u Hrvatsku, a mi smo imali priliku isprobati uređaj te vam donosimo pet najvažnijih noviteta u odnosu na njegova prethodnika, iPhone 3GS

Apple ne izbacuje puno novih uređaja na tržište, ali kada to učine, očekivanja su izuzetno visoka. Budući da ne postoji sto verzija iPhonea, već samo jedan, Appleu ne preostaje ništa drugo nego najbolju tehnologiju i najveće mogućnosti ugraditi u svaku novu verziju svojeg uređaja.

iPhone 4 je nominalno samo evolucijska nadogradnja, no Apple je u njega ugradio više noviteta nego što su stručnjaci očekivali, a rezultat je uistinu fantastičan uređaj. Naravno, i njegov prethodnik iPhone 3GS bio je dobar, pa se nameće pitanje: isplati li se kupiti novi iPhone ili je i stari dovoljno dobar? Na to pitanje morate odgovoriti sami, no mi vam možemo pomoći detaljnim pregledom svega što je u novom iPhoneu bolje no u prethodnika, a bome i u većine konkurentskih modela.

Retina zaslon

Ono što će vam prvo upasti u oči kod novog iPhonea je njegov 3.5-inčni zaslon, koji Apple zove 'Retina Display' i koji za ovu vrstu uređaja ima nevjerojatnu razlučivost od 960x640 piksela pri 326 piksela po inču. Ukratko, ni jedan drugi telefon na tržištu nema tako kvalitetan zaslon; pikseliziranost je nevidljiva prostom oku, a čitanje sitnog teksta (primjerice kod pregledavanja weba) je lako čak i onima malo slabijeg vida.

Iako i iPhone 3GS ima odličan zaslon, kad ga stavite pored iPhonea 4 razlika je očita: zaslon starijeg modela izgleda nekako prigušeno, što se vidi na priloženoj slici. Upravo je nevjerojatno kolike je pomake Apple ostvario na tom području. Ako vam je čitljivost i kvaliteta zaslona bitna, iPhone 4 je pravi uređaj za vas.

Novi dizajn

iPhone 4 ima vrlo specifičan dizajn, vrlo različit od svih drugih pametnih telefona na tržištu, što mu daje poseban dašak glamura, ali i nevjerojatan osjećaj čvrstoće i kvalitete. Sastoji se od čeličnog (da, riječ je baš o čeliku, a ne aluminiju) okvira, a s prednje i stražnje strane nalazi se posebno staklo koje odbija masnoću, a otporno je na savijanje, udarce i ogrebotine.

Sve to skupa čini iPhone 4 nešto težim od iPhonea 3GS (137 naspram 135 grama), no s apsolutnom sigurnošću vam možemo reći da nećete naći ni jedan pametni telefon koji toliko odiše kvalitetom kao iPhone 4.

Spomenimo odmah i najveću boljku iPhonea 4 - eksternu antenu oko koje je bilo mnogo priče zbog pada signala kada držite prst na lijevom donjem dijelu uređaja. Iz našeg iskustva, iako je pad signala tu i tamo primjetan, ista se stvar događa i sa starim iPhoneom, pa i nekim drugim uređajima. Ono što je bitno jest da u stvarnom radu nismo primijetili nikakve probleme. Savjetujemo oprez jedino ako se često nalazite na području s izrazito slabim signalom; u svim drugim slučajevima nema razloga za brigu.

HD kamera

Još jedna novost na iPhoneu 4 je kamera razlučivosti 5 megapiksela, uz mogućnost snimanja videa u HD (720p) razlučivosti, s ugrađenom LED bljeskalicom. Snimanje videa u HD-u je definitivno fantastična stvar, no ono što nas je ponajviše oduševilo u praksi je činjenica da novi iPhone snima vrlo dobre fotografije u uvjetima lošeg svjetla. Sam će prepoznati kada treba upaliti bljeskalicu, tako da će većina fotki - čak i one slikane u mračnim mjestima kao što su kafići i klubovi - izgledati vrlo prihvatljivo i ne previše zrnato.

S posljednjom verzijom softvera Apple je iPhoneu 4 dao i mogućnost snimanja fotografija u HDR načinu, što znači da će fotografije imati veći dinamički raspon. HDR najbolje radi po danu, primjerice na fotografijama neba i oblaka, a iako automatizirani HDR nikad neće biti jednako dobar kao ručno obrađena fotografija, iPhone 4 i tu zna iznenaditi kvalitetom fotografije.

Brzina i memorija

Ono o čemu se relativno malo priča, potpisnik ovih redova smatra najbitnijim poboljšanjem. Novi iPhone ima Appleov procesor A4 radnog takta 1 GHz te 512 MB memorije, i to se itekako osjeti u svakodnevnom radu. Najjednostavnije rečeno, sve na iPhoneu 4 leti, bez obzira na to koliko aplikacija ste pokrenuli. Razlika možda nije onolika kolika je bila između iPhonea 3GS i iPhonea 3G, no ipak je osjetna, i zahtjevni korisnici će je sigurno osjetiti.

Facetime razgovori

Osim stražnje kamere, novi iPhone ima i prednju kameru koja u kombinaciji s Wi-Fi vezom omogućuje video razgovore, što Apple naziva Facetime. Stvar funkcionira odlično, no riječ je o prilično specijaliziranoj usluzi; ako je mislite koristiti, i vaš sugovornik mora imati iPhone 4 i oba iPhonea moraju biti spojena na Wi-Fi vezu. Ako opisana situacija odgovara vašoj situaciji kod kuće, onda će vam Facetime itekako koristiti; ako ne, vjerojatno ćete tu opciju upotrebljavati prilično rijetko.

No vjerujte nam da je wow-faktor kad prijateljima pokažete kako izgleda video razgovor još jedan razlog zbog kojeg ćete poželjeti iPhone 4.

Detalje o cijenama i tarifama vezanim za iPhone 4 možete saznati na stranici T-Mobilea Hrvatska