IMA POSLA

Pet novih radnih mjesta u Europi zahvaljujući umjetnoj inteligenciji

24.03.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Ovo je pet novih radnih mjesta u Europi u svjetlu EU-ova Akta o umjetnoj inteligenciji

Govori se puno o gubicima radnih mjesta zbog porasta upotrebe umjetne inteligencije (AI), no malo se pažnje posvećuje potencijalnim novim zanimanjima koja bi mogla nastati zbog toga u Europi.

Europa je sve značajnija na globalnoj sceni u području umjetne inteligencije, posebice nakon donošenja Akta o umjetnoj inteligenciji u Europskom parlamentu, što predstavlja prvi takav skup propisa u svijetu namijenjen tvrtkama koje razvijaju AI tehnologije.

S obzirom na brze promjene tehnološkog okruženja na kontinentu, pet novih poslova u području AI-ja identificirano je prema agencijama za zapošljavanje ili neovisnim studijama, a mogli bi ili su već počeli biti traženi u Europi.

1. Inženjer umjetne inteligencije

Inženjer umjetne inteligencije razvija, programira i trenira algoritme umjetne inteligencije tako da 'mogu funkcionirati kao ljudski mozak', prema Microsoftovoj definiciji.

Microsoft na svojoj web stranici piše da profesionalci zainteresirani za ovu ulogu moraju biti stručni u razvoju softvera, programiranju, znanosti o podacima i inženjerstvu podataka. Izvješće LinkedIna o izgledima tržišta rada za Europu 2024. navodi da su inženjeri umjetne inteligencije među profesijama s najvećim rastom u Italiji i Švicarskoj, i to na drugom i trećem mjestu.

Izvješće je utvrdilo da će kandidati u obje zemlje trebati poznavati računalni vid, strojno učenje i imati vještine prirodnog jezika kako bi uspjeli u spomenutim ulogama. U Švicarskoj je većina kandidata imala najmanje tri godine iskustva prije nego što su dobili posao, a u Italiji je prosjek bio na oko 19 mjeseci iskustva.

2. Promet inženjering

Prompt inženjeri, inače nazvani 'prevoditelji AI-ja', prema tvrtki za zapošljavanje Protiviti, osobe su koje se brinu o tome da ljudi dobro komuniciraju s AI-jem. Oni će poboljšati upute koje se daju velikim jezičnim modelima (LLM), poput ChatGPT-ja tvrtke OpenAI, kako bi osigurali da AI daje najtočnije moguće odgovore.

Ovi inženjeri također bi mogli pisati detaljnije opise za ChatGPT da bi mogli razviti nešto prilagođenije onome što zahtijeva poslovanje. 'Inženjer za upute je istovremeno IT stručnjak i poslovni analitičar', rekao je Christian Schmitz, konzultant za zapošljavanje u tvrtki Robert Half. 'Osim tehničkog znanja, on ili ona donosi komunikacijske i analitičke vještine na stol.'

3. Analitičar kibernetičke sigurnosti

Poput inženjera umjetne inteligencije, analitičar kibernetičke sigurnosti / analitičar sigurnosnih operacija jedno je od najbrže rastućih zanimanja u Europi, prema LinkedInovim predviđanjima za 2024. godinu. Već su traženi u Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Nizozemskoj.

Analitičari kibernetičke sigurnosti postavljaju sigurnosne standarde, identificiraju i procjenjuju faktore rizika te otkrivaju ranjivosti unutar tvrtki ili organizacija da bi ih zaštitili od vanjskih kibernetičkih napada.

Iako ovo nije nužno novo zanimanje stvoreno zbog umjetne inteligencije, Sebastian Mayer iz Protivitija kaže da će oni s iskustvom u umjetnoj inteligenciji imati prednost.

'Uvijek postoji rizik da će velike količine podataka unesenih u AI pasti u pogrešne ruke. AI neće suštinski preokrenuti kibernetičku sigurnost naglavačke, ali posebno će se tražiti programeri umjetne inteligencije koji u obzir uzimaju sigurnosne aspekte', ustvrdio je.

4. Stručnjak za AI tehnologiju ili konzultant

Europska komisija već zapošljava konzultante ili, kako ih nazivaju, tehnološke stručnjake za AI u Luksemburgu i Belgiji.

U opisu poslova, koje je objavio novoosnovani Europski ured za umjetnu inteligenciju, navodi se da će tehnički stručnjaci provoditi i nadzirati 'nova pravila za modele umjetne inteligencije opće namjene' te pravila kako će se ona koristiti.

Ovi stručnjaci također rade na alatima, metodama i mjerilima za procjenu dosega općih modela umjetne inteligencije i procjenu njihovih rizika. Za ovu vrstu pozicije Europski ured za umjetnu inteligenciju traži one koji su stručni u procjenama, istragama te praćenju ekosustava AI-ja.

Europska komisija za ta radna mjesta traži znanstvenike istraživače, računalne znanstvenike te softverske i podatkovne inženjere s prethodnim iskustvom u umjetnoj inteligenciji.

5. Službenik za etiku umjetne inteligencije

Prema konzultantskoj tvrtki Robert Half, službenici za etiku osiguravali bi to da upotreba umjetne inteligencije u procesu zapošljavanja bude poštena i uravnotežena, kao i neki drugi njezin utjecaj na zaposlenike.

Jedna od primjena mogla bi biti procjena mogućih pristranosti koje bi se mogle pojaviti prilikom korištenja AI-ja u procesu zapošljavanja, znajući da povijesni podaci obično pružaju prednost bijelim muškarcima u dobi od 30 do 40 godina.

Projekt SHERPA, grupa stručnjaka iz šest europskih zemalja, preporučio je prije donošenja Akta o umjetnoj inteligenciji da Europska unija zaposli i postavi službenike za etiku AI-ja kako bi nadzirali njenu primjenu unutar organizacija.

Njihova istraživanja sugerirala su da bi službenici za etiku umjetne inteligencije trebali 'kombinirati znanstveno i tehničko razumijevanje s osviještenošću o etici i ljudskim pravima' prilikom savjetovanja o korištenju AI sustava.

Prema njihovu mišljenju, trebali bi biti neovisni te sposobni iznijeti mišljenje kad postoji pitanje štete. Njihova uloga bila bi slična onoj službenika za zaštitu podataka ili službenika za etiku - pozicijama koje već postoje unutar okvira Europske komisije, Europskog parlamenta i drugih tijela.