UVIJEK ISTO

'Patentni trol' od Applea traži pola milijarde dolara

26.01.2016 u 13:42

Bionic
Reading

Poznati 'patentni trol' VirnetX od Applea traži 532 milijuna dolara zbog neovlaštenog korištenja patentiranih tehnologija vezanih uz VPN, FaceTime i iMessage

Apple nije igrao pošteno. Preuzeli su intelektualno vlasništvo tvrtke VirnetX bez dopuštenja', rekao je odvjetnik tvrtke na sudu u Teksasu. VirnetX je ranije prvo dobio presudu od 368,2 milijuna dolara protiv Applea, samo da bi naknadno sud to proglasio nevažećim. Zatraženo je novo suđenje, a u kojem VirnetX sada traži još dvjestotinjak milijuna dolara više.

Na VirnetX se gleda kao na 'patentnog trola' jer nemaju komercijalnog uspjeha od vlastitih proizvoda te se oslanjaju na licenciranje patenata. U prosincu im je Microsoft isplatio 23 milijuna kako bi dovršio priču vezanu uz Skype i povrdu patenata, a 2010. godine su im isplatili i 200 milijuna.


Tvrtka sada zna da od Applea može tražiti kudikamo viši iznos, što su u Appleu i primijetili. 'VirnetX konstantno pomiče granice, tražeći sve više i više', rekao je Appleov odvjetnik. 'Apple vjeruje u zaštitu intelektualnog vlasništva i poštenje', dodao je.