ASTRONOMIJA

Pamuk kojeg su Kinezi poslali na Mjesec je - uvenuo

21.01.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Sjemenke koje su u sklopu kineske misije uspješno (u spremniku unutar sonde) sletjele na drugu stranu Mjeseca ovog su vikenda uvenule, a razlog su hladne Mjesečeve noći

Nekoliko dana nakon objave spektakularne vijesti o pamuku koji je proklijao na tamnoj strani Mjeseca, Zemljin satelit je opet postao beživotni kamen, a razlog nepodnošljiva hladnoća koju je uzrokovala - noć.

Obavjest o neslavnom kraju pamuka na Mjesecu objavljena je 16. siječnja.

Podsjetimo, sjemenke pamuka proklijale su unutar sonde Chang'e 4 koja je sletjela na drugu stranu Mjeseca. One su bile dio biološkog eksperimenta Chang'ea 4, zajedno sa sjemenkama krumpira, uljane repice i uročnjaka, jajašaca vinske mušice i kvasca. Svi navedeni organizmi bili su zatvoreni unutar 2,6 kiligrama teškom spremniku koji je zajedno sa Chang'eom 4 na Mjesec sletio 2. siječnja.

  • +8
Pomrčina superkrvavog vučjeg mjeseca Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Minijaturni vrt

Pokus koji je započeo nekoliko sati nakon slijetanja pokušao je dati odgovor na pitanje kako bi se biljke ponašale u vanzemaljskom okruženju. Podsjetimo, Mjesečeva površina ima vrlo nisku gravitaciju, visoku razinu solarnog zračenja i ekstremne razlike u temperaturama dana i noći.

Sjemenke pamuka su na početku pokusa uspjele nadvladati ove prilično opasne uvjete te su čak počele cvjetati, no problem je u tome što spremnik u kojem su pohranjene nema grijač pogonjen baterijom, što znači da je Mjesečeva noć koja je trajala cijeli vikend ubila mladice, prenosi GBTimes (Mjesecu za jedan krug oko Zemlje treba 27 zemaljskih dana).

'Liu Hanlong, voditelj pokusa na sveučilištu Chongqing tijekom presice je naglasio da su temperature unutar spremnika preko vikenda pale na -52 celzijeva stupnja te time pokus privele kraju' prenio je Andrew Jones iz GBTimesa.

ASTRONOMIJA

Koliko dobro poznajete naš Mjesec? Donosimo osam zanimljivih stvari

Pogledaj galeriju

Što je sljedeće?

Mrtve biljke će istrunuti nakon što Von Kármán opet obasja sunce, no ne postoji zabrinutost oko onečišćenja Mjesečeve površine zbog toga jer je spremnik čvrsto zatvoren, navode kineski službeni izvori.

Premda je ovaj pokus doživio okrutni kraj, valja voditi računa da se ne radi o glavnoj namjeni kineske sonde - njezin zadatak bit će sakupljanje i analiza uzoraka Mjesečevog tla.

Chang'e 4 samo je jedan dio kineskog ambicioznog programa robotskog istraživanja Mjeseca. Na Mjesec su u 2007. i 2010. krenuli orbiteri Chang'e 1 i Chang'e 2, dok je Chang'e 3 sonda sletjela na površinu u prosincu 2013. Ako sve prođe po planu, uzorak tla bit će pokupljen tijekom misije Chang'e 5 - planirane za 2019.