INSIGHT

Ovo je nasljednik NASA-inog Curiosityja

  • Autor: I.C.
  • Zadnja izmjena 22.08.2012 14:56
  • Objavljeno 22.08.2012 u 13:57
InSight

InSight

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

Iako se Curiosity tek zagrijava za posao koji stoji pred njim te se suočava s prvim problemima, NASA je u ponedjeljak već objavila sljedeći projekt Discovery planiran za 2016. godinu, misiju nazvanu InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport)

Projekt InSight je pobijedio u konkurenciji 27 predloženih misija, među kojima su bile i one o spuštanju na komet u  Sunčevom sustavu te istraživanje Saturnovog mjeseca Titana.

Lander InSight bi nakon spuštanja trebao svojim instrumentima, između ostalog, analizirati unutrašnju strukturu Marsa, a znanstvenici se nadaju da će im prikupljeni podaci otkriti ima li Mars krutu ili tekuću jezgru te zašto nema tektonske ploče poput Zemlje. Odgovori na ta pitanja će znanstvenicima pružiti uvid u to koliko se Zemlja i Mars geofizički razlikuju te im omogućiti bolje razumijevanje nastanka i geološke evolucije planeta sličnih Zemlji.

Misiju će voditi NASA-in Jet Propulsion Laboratory (JPL), ali će osim Amerikanaca važnu ulogu imati i međunarodna zajednica. Francuski Centre National d’Etudes Spatiales (CNES) u suradnji s međunarodnim konzorcijem sudjeluje u izradi instrumenta za mjerenje seizmičkih valova dok će German Aerospace Center izraditi sondu koja će na dubini od 5 metara ispod površine mjeriti protok topline iz unutrašnjosti te poslužiti za mapiranje termalne povijesti planeta.

JPL je zadužen za Rotation and Interior Structure Experiment (RISE), kojim će, koristeći landerov komunikacijski sistem, precizno mjeriti rotaciju Marsa. RISE će na osnovi izmjerenih kolebanja rotacije omogućiti uvid u raspodjelu Marsove unutrašnje građe. Za nadgledanje i postavljanje uređaja lander će koristiti robotsku ruku na kojoj će biti postavljene dvije crno-bijele kamere. Kako bi se osiguralo što bolje iskorištenje solarnih panela koje će InSight koristiti kao izvor energije, mjesto spuštanja se nalazi u ekvatorijalnom pojasu Marsa.

Projekt InSight će koštati 425 milijuna USD, a slijetanje na površinu Marsa je predviđeno za rujan 2016. godine s predviđenim trajanjem misije od dvije godine. 'Istraživanje Marsa je od vrhunskog prioriteta za NASA-u i odabir misije InSight jamči nastavak otkrivanja tajni Crvenog planeta te će položiti temelje za buduću misiju s ljudskom posadom', poručuju iz NASA-e. 'Nedavno uspješno spuštanje rovera Curiosity je pobudilo javni interes za svemirska istraživanja, a najava projekta InSight daje do znanja da nas očekuje još uzbudljivih misija na Mars.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi