ERUF ROADSTER

Ovako izgleda vožnja električnim Porscheom!

03.06.2011 u 14:23

Bionic
Reading

Da električni automobili uopće nisu spori, iz prve smo se ruke imali prilike uvjeriti na zagrebačkom Mičevcu. Na poligon AMC-ovog centra za sigurnu vožnju Siemens je u potpunoj tišini dokotrljao električni Porsche 911 razvijen u suradnji s RUF-om

Električnim automobilima trebat će još neko vrijeme da mogućnostima dostignu postojeće sportaše pogonjene motorima s unutarnjim sagorijevanjem, no eRUF Roadster svakako ide u pravom smjeru. Kako ne ostati osupnut automobilom koji juri 250 km/h, pri čemu jedinu buku stvaraju naleti vjetra i kotrljanje kotača, ili pak sprintom do 100 km/h koji traje svega pet sekundi u gotovo potpunoj tišini?

No dok su nas, automobilske fanatike, oduševljavale tehničke strane Siemensovog pogonskog sklopa koji razvija 370 KS i 920 (devetsto dvadeset!) Nm okretnog momenta, teško je bilo zanemariti i ekonomski-ekološku stranu priče.

Osim što pomoću litij-ionske baterije kapaciteta 29 kWh električni Porsche prevaljuje i do 200 kilometara s jednim punjenjem, njegova ekološka nastrojenost leži i u činjenici da ga se pomoću takozvane pametne mreže može koristiti u svrhu očuvanja i boljeg iskorištavanja energije. O čemu je riječ?

Analitičari vjeruju da bi do 2020. godine europskim prometnicama moglo zujati nekoliko milijuna električnih vozila, a budući da ista vlasnici u prosijeku koriste jedan do dva sata dnevno, inženjeri vjeruju kako bi elektroprivredi mogli služiti kao akumulatori, odnosno stabilizatori sustava. Teorija je jednostavna – baterije automobila mogu se puniti preko noći električnom strujom koju generiraju vjetroelektrane, te potom tu istu struju vratiti u mrežu onda kada je potražnja za energijom veća, a struja skuplja. Na ovaj bi način profitirali svi, vlasnici skupih električnih automobila kroz izvor dodatnog prihoda, elektroprivreda kroz stabilizaciju mreže i potrošači, jer bi cijena energije bila niža.

Provozali smo se električnim Porscheom, pogledajte video:

Još da električni eRUF roadster košta manje od 250.000 eura, možda bismo i lakše povjerovali da će ovakva budućnost uskoro pokucati na naša vrata.

Pogledajte Siemensovu viziju budućnosti mobilnosti: