NA PUTU PREMA BEZDANU

Ovako bi mogao izgledati 'motel' za astronaute koji čekaju prijevoz do Marsa

15.12.2018 u 08:23

Bionic
Reading

Rješenje Lockheed Martina za NASA-in natječaj NextSTEP koji okuplja privatne kompanije spremne na izradnju tehnoloških rješenja za svemirska putovanja je - svemirski mini motel

NASA-ina prva misija na Mars koja uključuje ljudsku posadu još je godinama ispred nas, no već smo dobili nekoliko zanimljivih uvida u izgled svemirske instalacije koja će udomiti astronaute prije nego što krenu prema Crvenom planetu.

Industrijski div Lockheed Martin ovaj je prototip predstavio u Cape Canaveralu, a njegov centralni element je cilindrićni modul dimenzija 6,7 metara puta 5.02 metra. Ovaj svemirski motel veći je od Soyuzovih kapsula, a manji od Međunarodne svemirske stanice koja je sačinjena od šesnaest manjih modula koji pokrivaju veći prostor od prosječnog nogometnog stadiona.

S obzirom na veličinu cilindra, život u svemiru bit će prilično zbijen za četiri astronauta koji tamo mogu živjeti do šezdeset dana prije nego što krenu prema dubokom svemiru. Jedna od namjena ove nastambe je i stajalište na putu za Mars.

Korak prema zvijezdama

'Riječ je o nečemu sličnom kamp prikolici - unutra ćete cijelo vrijeme preslagati stvari kako bi si prilagodili životni prostor' rekao je Bill Pratt, menadžer Lockheed Martinovog programa za nastambe u dubokom svemiru. 'Stol i kauč će se rastegnuti u krevet, a ostatak stvari ćete razmjestiti u posebne odjeljke' nastavio je.

Cilindrični svemirski motel će pored prostorije za spavanje imati i zahod, opremu za vježbanje, spremište, prostor za znanstvene pokuse i kuhinju. Modul je osmišljen kao dio NASA-ine predložene svemirske stanice Deep Space Gateway, minijaturne svemirske postaje koja bi kružila oko mjeseca i služila kao jedno od stajališta na putu za duboki svemir, izvještava CNBC.