SVEMIR NEMA MILOSTI

Ova tri scenarija mogla bi okončati život na Zemlji

05.07.2017 u 08:14

Bionic
Reading

Život na Zemlji neće trajati vječno. Milijarde godina od danas, treći kamenčić od Sunca prestat će postojati, a bilo koji od načina na koji će okončati nije ugodan, smatraju znanstvenici

Crne rupe

Zemlja bi tako jednog dana mogla naletjeti na crnu rupu. Sve i da promaši samu Zemlju, crna rupa bi mogla proći dovoljno blizu da nas katapultira van Sunčevog sustava - ili čak izravno prema Suncu. 

Izboj gama zračenja

Ovi fenomeni nisu tolika rijetkost u svemiru, no kako je on uglavnom prazan, efekte je teško promatrati - iako možemo okvirno spoznati što bi se dogodilo kada bi pogodili Zemlju. Izboji gama zračenja nastaju kada se masivne zvijezde uruše u sebe. Nađe li se Zemlja na putu jednog, mogli bi potpuno izgubiti ozonski omotač uz drastično ubrzano globalno hlađenje.

Bonus ovoj priči je da se vjerojatno već dogodila - za vrijeme prvog masovnog izumiranja na Zemlji, prije više od 400 milijuna godina

Tamna energija

Prema modernoj fizikalnoj kozmologiji, tamna energija je zapravo nevidljivi segment/sila svemira koji ispunjava sav prostor i istovremeno uzrokuje njegovo ubrzano širenje. Širenje koje se odvija sve brže i brže ima konačan kraj - ako se nastavi ubrzavati ovim tempom, za 22 milijarde godina sila koja drži atome na okupu prestat će djelovati. 

S tim rečenim, u tom scenariju neće nestati tek Zemlja, već kompletan svemir kakvog poznajemo: