KUĆNI NADZOR

Ova će vas kamera upozoriti na nepozvane goste

17.05.2017 u 08:41

Bionic
Reading

Kamera Lighthouse upozorit će vas ako se pojave nezvani nepoznati gosti, ali će ignorirati vašu djecu i poštara

Iako izgledom nemalo podsjeća na Amazonov zvučnik Echo, Lighthouse u sebi skriva video kameru i 3D senzor pomoću kojeg može prepoznati ljude i objekte u vašem domu. Prateća aplikacija može vas upozoriti na uljeze i ignorirati kad se vaši ukućani upute do hladnjaka u pola noći.

Kako radi Lighthouse? Pa, tako što emitira valove svjetla blizu infracrvenog svjetla kako bi prepoznao pokret i razlikovao ga od sjena. Posao potom preuzima softver za prepoznavanje lica, koji razlikuje nezvane strance od domaćih. 

Aplikaciju možete namjestiti tako da vas obavijesti kad se u kući pojavi netko nepoznat ili ako dijete nije stiglo iz škole u vrijeme kad je trebalo. S vremenom će ju biti moguće povezati s drugim uređajima pametnog doma, pa će poslužiti i za, recimo, gašenje klime.

Kako piše Bloomberg, iza startupa iz Palo Altoa u Sjedinjenim Državama stoje 31-godišnji Alex Teichman i 38-godišnji Hendrik Dahlkamp. Studirali su robotiku i umjetnu inteligenciju na Stanfordu pod paskom Sebastiana Thruna, oca Googleovog projekta autonomnih vozila i osnivača Googleove tvrtke za istraživanje i razvoj X. 

Lighthouse je dosad privukao oko 17 milijuna američkih dolara ulaganja, dobrim dijelom od tehnološkog inkubatora Playground bivšeg Googleovog direktora Andyja Rubina (poznat po tome što je pod njegovom palicom Googleov mobilni operativni sustav Android počeo svoj uspon).

Uređaj košta 399 dolara, što uključuje i godinu dana usluge koja će po isteku prve godine koštati deset dolara mjesečno. Prvi primjerci bi se na tržištu trebali pojaviti tijekom rujna ove godine.

Introducing Lighthouse: The Future of Home Izvor: Društvene mreže / Autor: Lighthouse AI