ODLJEV MOZGOVA

Otuđeni i izopćeni: Znanstvenici bježe od Muskovog Twittera i traže bolje alternative

17.08.2023 u 13:06

Bionic
Reading

Razlog iza egzodusa znanstvenika otežano je korištenje platforme koja prioritet dodjeljuje samo korisnicima koji plaćaju pretplatu

Pew Research ranije je ove godine izvijestio kako većina američkih korisnika Twittera tvrdi da provode manje vremena na platformi od prošlogodišnjeg preuzimanja u režiji Elona Muska. Novi podaci sugeriraju da se s mreže koja se sad zove X povlači još jedna važna skupina korisnika.

Više od polovice znanstvenika koji koriste Twitter izjavili su da, sudeći prema Natureovom istraživanju sprovedenom na tisućama znanstvenika, na X-u provode manje vremena ili da su ga u cijelosti napustili..Gotovo polovica ispitanih također je rekla da se prebacila na alternativne društvene mreže poput Mastodona.

Od 9200 anketiranih istraživača, više od 47 posto reklo je da stranicu koriste manje, dok je gotovo 7 posto izjavilo da je u cijelosti napustilo twitter. Gotovo isti broj ispitanika rekao je da je tijekom prošle godine otvorio račun na barem jednoj novoj platformi.

Najpopularnija destinacija je Mastodon na kojeg se nakon Muskove najave dolaska na čelo Twittera, prebacilo 47 posto ispitanika. Na drugom mjestu su Linkedin i Instagram sa 35 odnosno 27 posto ispitanika. Četvrto mjesto zauzima Metin Threads.

Kao i s ranijim podacima iz Pew-a, nalazi Naturea sugeriraju da je upotreba Twittera pala među onima koji su nekoć bili aktivni na platformi.

Twitter je, kako ističe Nature, kroz povijest bio važna platforma za istraživače i znanstvenike, a koristili su ga za objavljivanje istraživanja i promicanje znanstvene rasprave. Istraživači Twittera poslužili su kao važan izvor vjerodostojnih informacija na platformi koja se dugo borila protiv dezinformacija. Twitter je također bio vrijedan izvor podataka za bezbrojne istraživače koji proučavaju sve od javnog zdravstva do lingvistike.

Mnogo se toga, piše Engadget, promijenilo nakon dolaska Muska. Mnogi korisnici sada smatraju da su njihove objave prigušene otkad platforma daje prednost sadržaju korisnika s plaćenom provjerom. X je API za istraživače učinio toliko skupim da mu većina više niti ne može pristupiti. Premda na Twitteru i dalje obitava velik broj korisnika, jasno je da je taktika kompanije otuđila velike dijelove znanstvene zajednice.