LOV NA BLAGO

Otkud je došao ovaj e-mail?

29.08.2013 u 11:33

Bionic
Reading

Spameri iskorištavaju činjenicu da ljudi ne čitaju pozorno imena pošiljatelja e-mail poruka pa skrivaju svoje spam poruke pod krinkom prave e-mail adrese nekog od vaših kontakata. Naučite kako otkriti otkud je zapravo e-mail poslan

Kad primite e-mail poruku u svoj sandučić, pogledate tko je njen pošiljatelj i vjerujete da je ta poruka zaista stigla od osobe koja je navedena kao pošiljatelj.

No je li uvijek baš tako?

E-mail računi često su na meti hakera i spamera koji pod krinkom nekog vašeg kontakta ili poznate tvrtke, pa čak i policije, šalju e-mail poruku koja može skrivati zaražene privitke ili linkove.

Ako sumnjate da neki e-mail nije došao od osobe čije se ime prikazuje, postoje veoma jednostavni načini za provjeru pošiljatelja.

Lifehacker savjetuje da provjerite podatke u zaglavlju e-mail poruke. Ovisno o programu koji koristite za pregledavanje e-maila, razlikuje se i to gdje ćete naći tu mogućnost.

U slučaju Gmaila potrebno je otvoriti poruku i u desnom uglu pronaći padajući izbornik te odabrati 'Pokaži izvornik'. Kod drugih preglednika opcija 'Pokaži izvornik' ili 'Pokaži zaglavlje' najčešće se nalazi u izborniku 'View' ili 'Tools'.

Kad dobijete izvorno zaglavlje, možda će vas zbuniti nizovi brojeva i slova i različite oznake. Bez brige, uz malo navođenja i uputa snaći ćete se u njima bez većih problema.

Ako niste sigurni u svoje računalno znanje, možete se poslužiti alatom koji se zove 'Google Messageheader' i koji će identificirati kojim je putem poruka došla do vas i koliko je putovala.

Alternativa je korištenje 'SpamCopa' koji će dešifrirati sve 'čudne' informacije i čak poslati upozorenje o spamu administratoru iz čije domene e-mail sa spamom dolazi.

Za one koji se žele 'igrati' objasnit ćemo korak po korak kako ući u trag pošiljatelju.

Najstariji zapisi su na samom dnu zaglavlja, dok su oni najnoviji na samom vrhu. Stoga pronađite najstariji zapis pored kojeg stoji 'Received'.

Kako biste otkrili tko je pošiljatelj, pronađite ispod posljednjeg zapisa 'Received' e-mail adresu osobe koja vam je navodno poslala e-mail (npr. ivan@yahoo.com) i pogledajte putem kojeg servera je e-mail poslan.

Red u kojem se nalazi ime servera počinje riječju 'from', nakon koje slijedi niz brojeva, a potom riječ 'by' i ime servera (npr. elasmtp-curtail.atl.sa.earthlink.net).

Kopirajte ime servera i provjerite tko je vlasnik domene na servisu 'IP Whois'. U tom slučaju ne radi se o Yahoou pa možemo zaključiti da očito ni 'Ivan' nije poslao taj e-mail.

Naravno, ako vam je sumnjiv neki e-mail koji ste primili od poznate osobe, nemojte mu ili njoj odgovarati. Radije napišite novi e-mail ili nazovite osobu i pitajte je li ona poslala taj e-mail. A dok ne dobijete potvrdu da je e-mail zaista poslan s namjerom, nemojte otvarati nikakve privitke ili linkove.

Bolje biti siguran, nego postati žrtva spamera.