Nova nigerijska prevara

Oprez, romantičari: Grimizna udovica izjavljuje ljubav i izvlači sav novac s računa naivnih

15.02.2019 u 11:12

Bionic
Reading

Organizacija Scarlet Widow sa sjedištem u Nigeriji stvorila je niz lažnih profila na stranicama i aplikacijama za upoznavanje. Prevaranti su posebnu pažnju posvetili najranjivijima - razvedenima, osobama s invaliditetom i usamljenim poljoprivrednicima u zabačenim područjima

Čuvajte se Grimizne udovice, upozorila je na samo Valentinovo tvrtka Agari, specijalizirana za kibernetičku sigurnost. Naime, nigerijski prevaranti proširili su krug djelatnosti i svoje pipke usmjerili prema jednoj od najosjetljivijih društvenih skupina, ljudima koji očajnički traže ljubav.

Mračni umovi koji stoje iza organizacije Scarlet Widow (Grimizna udovica) stvorili su brojne lažne profile kako bi u svoju mrežu namamili usamljene žene i muškarce. Agarijevo izvješće, čija je objava s razlogom tempirana na Dan zaljubljenih, nudi neke tipične primjere online prevara.

Slatkorječivi lažni profili

Takozvana Grimizna udovica stvorila je niz lažnih profila na poznatim stranicama za upoznavanje i aplikacijama; prvi su se pojavili još 2015. Posebnu su pažnju posvetili najranjivijima: razvedenima, osobama s invaliditetom i usamljenim poljoprivrednicima u zabačenim ruralnim područjima.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Lažni profili bili su puni riječi suosjećanja, podrške i savjeta. Njihove rečenice bile su slatke poput meda, ali bez pravih odgovora. Obično bi bila riječ o američkim državljanima koji se trenutno nalaze daleko od doma, bez telefona u blizini, a kamoli mogućnosti za bliski susret. Ali su zato bili beskrajno ljubazni i pažljivi, prepuni 'strastvene ljubavi' koju bi rado podijelili sa 'srodnom dušom'.

Lažna Laura Cahill izmuzla naivnog Teksašanina

Dakako, čim bi se razvilo prijateljstvo i ljubav na daljinu, potencijalni ljubavnici bi iznenada zapadali u financijske poteškoće i kojekakvim nesretnim spletom okolnosti ostajali bez novca za povratak kući. Ako bi im žrtva isplatila novac, slijedio bi novi zahtjev, sve dok ne bi izmuzli i posljednji novčić. Neki je Teksašanin tako potrošio više od 50.000 dolara na nepostojeću Lauru Cahill, navodni američki model koji radi u Parizu. Spiskani iznos uključivao je i 10.000 dolara koje je ukrao svom očuhu.

Savezna trgovinska komisija SAD-a objavila je video u kojem se objašnjavaju osnove internetske prevare zaljubljenih Izvor: Društvene mreže / Autor: FTCvideos

Zaljubljeni ostali bez milijuna dolara

Agari je identificirao najmanje tri osobe povezane s najnovijim nigerijskim prevarantskim lancem. Nije poznato koliko je ljudi nasamareno, ni o kolikoj je svoti novca riječ. Više će se znati u drugom izvještaju, najavljenom za kraj mjeseca.

No Savezna trgovinska komisija SAD-a nedavno je objavila kako je u raznim romantičnim muljažama lani prijavljen gubitak 143 milijuna dolara u više od 21.000 prevara. To je impozantan skok u odnosu na 2015. godinu, kada je zabilježena šteta od 33 milijuna dolara.

Savjeti stručnjaka

Kako sačuvati novac u internetskoj romansi

Ne šaljite novac ili darove osobi koju niste osobno upoznali, ma koliko mislili da ste našli ljubav svog života.

Ne srljajte u odnos. Postavljajte pitanja i potražite nedosljedne odgovore.

Provjerite fotografiju osobe pomoću tražilica kao što je Reverse Image Search. Ako se ista slika pojavi s drugim imenom, odmah prekinite svaki daljnji kontakt.

Razgovarajte s nekim o vašoj novoj ljubavnoj vezi. Poslušajte što će vam reći rodbina i prijatelji.

Sumnjate li na prevaru, odmah prekinite kontakt. Slučaj prijavite policiji i web lokaciji za upoznavanje na kojoj ste se susreli s prevarant(ic)om.

Policijska operacija Gold Phish

Dakako, nisu sve prevare dostojne fantomske Laure Cahill. Prosječna šteta iznosi 2600 dolara i raste na 10.000 dolara kad je riječ o prevarama starijih od 70 godina. U svakom slučaju, najviše se novca gubi baš na ljubavnim prevarama.

Sedam Nigerijaca optuženo je prošlog srpnja zbog otimačine više od 1,5 milijuna dolara putem stranica za upoznavanje. U prosincu je u tajnoj policijskoj operaciji Gold Phish u Chicagu uhićeno devet osoba koje su se bavile raznim prevarama, uključujući one romantične prirode.