RAZGLEDNICA S CRVENOG PLANETA

Oluja na Marsu je gotova, a rover Curiosity nam je poslao i selfie

08.09.2018 u 17:19

Bionic
Reading

Rover iz NASA-e poslao je prekrasnu panoramu Marsa i potvrdio da je jedna od najvećih tamošnjih oluja konačno došla kraju

NASA je nedavno izbacila predivnu panoramu u 360 stupnjeva koju je rover Curiosity snimio 9. kolovoza. Na njoj možemo vidjeti oblačno marsovsko nebo, kao i prašnjavo kućište samog robota. Krajobraz koji gledamo na snimci je Vera Rubin, mjesto koje već godinama fascinira znanstvenike diljem sviejta. Rover je u tom području pronašao kamenje koje je strahovito teško probušiti, a NASA se pita kako su opće tamo dospjele.

Područje koje gledamo ispunjeno je neobičnim bojama i teksturama, a rover je u blizini nedavno odradio tri različite operacije bušenja, s time da je tek u trećoj uspio probiti komad tla kojeg su znanstvenici nazvali 'Stoer'. Znanstvenici u kontrolnom centru nadaju se kako će im pronađeno kamenje dati odgovor zbog čega je brazda Vera Robn toliko otporna na eroziju. Rover, naime, još istražuje lokaciju te planira odraditi još dva bušenja prije kraja rujna.

Ako ste znatiželjni i promatra vam se vanzemaljski krajobraz, obavezno bacite pogled na panoramu objavljenu na YouTubeu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Što je sa Opportunityjem?

Dok Curiosity nastavlja svoje istraživačko putovanje ogoljenim i negostoljubivim Marsom, promatrajući globalnu oluju sa relativno sigurne udaljenosti, Opportunity još 'traži telefon' kojim bi se javio kući. Ukopani rover, naime, zemaljskoj kontroli nije poslao signal od zadnjeg javljanja 10. lipnja. NASA se nada da će im se javiti, makar prvotni optimizam svakim danom sve više jenjava.

ČUDO 3D-PRINTANJA

Ovako bi mogle izgledati prve zemaljske zgrade na Marsu

Pogledaj galeriju