agencija odlučila

Odzvonilo je dijeljenju lozinki za Netflix u Velikoj Britaniji: To je protuzakonito

22.12.2022 u 15:27

Bionic
Reading

Dijeljenje lozinki za online streaming servise kao što je Netflix je protuzakonito, ocijenila je agencija britanske vlade

Britanski Ured za intelektualno vlasništvo (IPO) objavio je da se takvom praksom krše zakoni o autorskim pravima.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je uobičajeno da se lozinke za usluge streaminga dijele, unatoč tome što je to protivno uvjetima ugovora o usluzi, prenio je BBC. Netflix nije naznačio da će pokrenuti pravne radnje u takvim slučajevima.

IPO navodi da je dijeljenje lozinki pitanje kaznenog i građanskog prava. "Postoji niz odredbi u kaznenom i građanskom pravu koje se mogu primijeniti u slučaju dijeljenja lozinke s namjerom da se omogući pristup djelima zaštićenim autorskim pravima bez plaćanja", navodi se.

"Te odredbe mogu uključivati kršenje ugovornih uvjeta, prijevaru ili sekundarno kršenje autorskih prava, ovisno o okolnostima. Kada su ove odredbe predviđene građanskim zakonom, na pružatelju usluga je da pokrene radnje putem suda ako je to potrebno", rekao je.

Nema dokaza koji bi upućivali na to da bi to učinio bilo koji od glavnih operatera streaminga videa u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Netflix je priopćio da onima koji koriste tuđe račune želi "olakšati" da postave svoje, da svoj profil prenesu na novi račun, odnosno kreiraju "podračune" i plaćaju dodatno za obitelj ili prijatelje.

Rečeno je da će s uvođenjem ovih značajki u "širem" opsegu krenuti početkom 2023. godine.

Istraživačka tvrtka Digital procjenjuje da oko četvrtine britanskih pretplatnika na Netflix – njih oko četiri milijuna - dijeli svoje lozinke.