ZA ŠAKU FUNTI

Od ove umjetne inteligencije pjesmu možete i - naručiti

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.01.2017 15:52
  • Objavljeno 25.01.2017 u 15:52
robot umjetna inteligencija

robot umjetna inteligencija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Za nešto novca možete od umjetne inteligencije naručiti skladbe do određene duljine, raspoloženja i formata

Britanski JukeDeck jedan je od sve brojnijih servisa koji koriste umjetnu inteligenciju za skladanje glazbe. Primjerice, u rujnu prošle godine tvrtka u vlasništvu Googlea objavila je zapise duljine deset sekundi koje je skladala i izvela umjetna inteligencija.

Evo kako sklada i svira Googleova umjetna inteligencija

Izvor: Društvene mreže / Autor: Evan Evans

JukeDeck sklada kompletne pjesme po narudžbi od 2015. godine. Dvojac koji stoji iza tog projekta, Patrick Stobbs i Ed Newton-Rex, dosjetio se projekta tijekom studiranja u Cambridgeu. Kad je Rex posjetio svoju djevojku na Harvardu, prisustvovao je predavanju o računalnim znanostima koje ga je uvjerilo kako je njihovu ideju moguće ostvariti. Prikupili su ulaganje vrijedno 625 tisuća funti od fondova Cambridge Enterprise i Cambridge Innovation Capital.

Skladanje je, bar zasad, još uvijek čvrsto u ljudskim rukama. Softver ne piše stihove i ograničen je na nekoliko žanrova i raspoloženja. No, pošto JukeDeck radi za djelić cijene koju bi naplatio glazbenik i ograničeni su trajanjem skladbe, prilično su privlačni oglašivačima i drugima koji trebaju glazbenu pozadinu. Britanski ogranak Coca-Cole naručio je tako od njih glazbu za reklamu.

Poslušajte kako to zvuči:

Evo kako sklada i svira JukeDeck

Izvor: Društvene mreže / Autor: Project Xcalibur

Više: Indy100

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!