VELIKA ULAGANJA

Predstavljena vizija 'grada budućnosti' u koji ulažu milijarderi iz Silicijske doline

03.09.2023 u 23:10

Bionic
Reading

Milijarderi iz Silicijske doline, koji već nekoliko godina tiho kupuju poljoprivredno zemljište u sjevernoj Kaliforniji, izašli su u javnost s vizijom utopijskog grada koji se nadaju izgraditi od nule na 55.000 hektara u okrugu Solano. Iza svega stoji tvrtka Flannery Associates koja je dosad potrošila 800 milijuna dolara za kupnju tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta oko zračne baze Travis. Tvrtka posljednje četiri godine kupuje parcelu za parcelom u okrugu Solano u, kako se čini, pokušaju izgradnje pametnog i zelenog grada budućnosti s 'desecima tisuća novih domova'

Grupa koja stoji iza tog projekta, Flannery Associates, pokrenula je web stranicu i objavila niz slikovitih prikaza kuća u mediteranskom stilu. Iznenadno pokretanje javne kampanje dolazi u trenutku kada se grupa, koju podržava kohorta milijardera investitora iz Silicijske doline, suočila sa sve većim kritikama zbog svog tajanstvenog programa.

Donedavno nitko nije znao tko točno stoji iza kupnje poljoprivrednih parcela i praznog zemljišta u jugoistočnom okrugu Solano, u blizini San Francisca. Zemljište koje je kupila tvrtka prvenstveno se proteže između Fairfielda, doma za 120.000 ljudi, kao i pivovare Anheuser-Busch Co i tvornice želea Jelly Belly te malog grada Rio Vista.

Sveukupno, grupa je potrošila gotovo milijardu dolara i postala najveći zemljoposjednik u okrugu, te je čak kupila imanje oko najprometnije baze zrakoplovstva u zemlji. Tajanstveni projekt je navodno privukao pozornost američke vojske i FBI-a.

Prošlog je tjedna New York Times otkrio da Flannery Associates ima potporu grupe istaknutih investitora iz Silicijske doline i da namjerava izgraditi 'grad budućnosti', koji bi koristio čistu energiju i stvorio tisuće radnih mjesta, a stanovnicima ponudio pouzdan javni prijevoz i urbani život, piše The Guardian.

Jan Sramek, 36-godišnji bivši trgovac dionicama investicijske bankarske tvrtke Goldman Sachs, predvodio je projekt. Grupa podupiratelja uključuje Reida Hoffmana, suosnivača LinkedIna; rizični kapitalist Michael Moritz; Laurene Powell Jobs, osnivačica filantropske grupe Emerson Collective i supruga pokojnog Stevea Jobsa; Marc Andreessen, investitor i programer softvera; Patrick i John Collison, brat i sestra suosnivači procesora plaćanja Stripe; i poduzetnici Daniel Gross i Nat Friedman, izvijestio je Times.

'Grad budućnosti' u okrugu Solano u Kaliforniji Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Flannery Associates

Vijest je potaknula daljnje kontroverze i bijes. Grupa je tek nedavno počela komunicirati s lokalnim dužnosnicima i stanovnicima, prema medijskim izvješćima, i tužila je zemljoposjednike koji su prodali svoju zemlju zbog, kako je smatrala, 'nezakonite zavjere za namještanje cijena'.

'Ljudi u mom okrugu su razumljivo zabrinuti zbog sumnjive investicijske grupe koja kupuje velike površine poljoprivrednog zemljišta, navodno kako bi izgradila novi grad', rekao je Bill Dodd, državni senator. 'Ali zapravo ne znamo što se događa jer investitori nisu ništa podijelili s lokalnim stanovništvom', dodao je.

U četvrtak je grupa iznijela viziju zemlje s novom web stranicom, prikazima i imenom – California Forever. California Forever matična je tvrtka Flannery Associatesa, koju je osnovao Sramek koji je, kako navodi web stranica, nedavno kupio svoju prvu kuću u okrugu.

Na web stranici California Forever tvrdila je da je za izgradnju 'potpune, održive zajednice'-potrebno veliko zemljište te je rekla da ne može podijeliti svoje planove dok ne završi s kupnjom nekretnina kako bi izbjegla 'špekulacije oko zemljišta'.

'Do danas je naša tvrtka šutjela o našim aktivnostima. To je, razumljivo, izazvalo interes, zabrinutost i nagađanja. Sada kada više nismo ograničeni povjerljivošću, nestrpljivi smo započeti razgovor o budućnosti okruga Solano', piše grupa koja obećava 'priliku za novu zajednicu, četvrti u blizini trgovina i škola, dobro plaćene poslove za lokalce, solarne farme'. Renderi prikazuju kuće u blizini parkova, prirodne prostore za kajakaše, ribolovce, bicikliste i ekipe koje rade na solarnim pločama.

Naselje se mora projektirati zajedno sa stanovnicima, navodi se na web stranici, i uz suglasnost zajednice. Grupa je već poslala ankete lokalnom stanovništvu kako bi procijenila njihove osjećaje o inicijativi koja bi se mogla pojaviti pred okružnim biračima, navodi SF Gate.

California Forever je u priopćenju navela da se skupina ovaj tjedan sastala s kongresnim izaslanstvom okruga i državnim zakonodavnim izaslanstvom te da će se uskoro sastati s dužnosnicima okruga i gradonačelnicima.

'Zahvalni smo našim izabranim dužnosnicima što su nam omogućili priliku da razgovaramo o našoj viziji pružanja dobro plaćenih poslova, pristupačnog stanovanja, prohodnih zajednica, čiste energije, održive infrastrukture, otvorenog prostora i zdravog okoliša', rekao je Brian Brokaw u ime California Forever.

Nekoliko lokalnih dužnosnika već je izrazilo zabrinutost i skepticizam u vezi s projektom, uključujući Johna Garamendija, člana Kongresa koji je rekao da je skupina bila 'uključena u prezrene, tajnovite, užasne prakse'. Catherine Moy, gradonačelnica Fairfielda, planirala se sastati s Garamendijem i članovima okružnog nadzornog odbora kako bi izradili 'plan za obranu', izvijestio je Daily Beast .