APPLEOV ULTIMATUM

Novi iMac Pro moći ćete kupiti ovako ili nikako

07.06.2017 u 10:39

Bionic
Reading

Nakon premijernog predstavljanja iMaca Pro, mnogi obožavatelji poželjeli su svoju kolekciju gadgeta upotpuniti s novim sivo-crnim periferijama, no kako stvari stoje - ništa od toga

Snovi o mogućnosti nadogradnje računala također su pali u vodu nakon što je Apple potvrdio da korisnici neće moći sami nadograđivati novo moćno računalo.

Ovakav razvoj zbivanja nije ništa novo za Apple, s obzirom da već godinama tradicionalno gradi zid oko politike izrade hardvera. Pored nekoliko iznimki, njihovi sustavi ne mogu se nadograđivati.

Foršpan za novi iMac Pro Izvor: Društvene mreže / Autor: Apple

iMac Pro, konkretno, dolazi s opcijom ugradnje do 32GB do 128GB EEC memorije, no ono što izaberete na startu imat ćete dok ne odlučite prodati računalo i nadograditi ga s novim. Ista priča vrijedi i za periferije. Novi seksi izgled sivog Maca uparenog sa sivom tipkovnicom i sivim mišem ostat će rezerviran samo za kupce iMac Proa. Ovi dodaci se, naime, ne mogu kupovati zasebno. Ovo znači da će potencijalni kupci morati uz njih kupiti i iMac Pro koji u SAD-u košta 5000 dolara.

Apsolutno smo uvjereni da će kupci iMac Proa svoj trošak pokušati amortizirati prodajom nepotrebnih periferija na stranicama poput eBayja, što znači da će potencijalni kupci sivih periferija do svojih uređaja moći doći jedino neizravnim putem.

Novi sivi iMac Pro na tržište dolazi ovog prosinca, pod poklopcem ima Intel Xeon processor, Gigabit Ethernet i AMD Vega grafiku. Početna cijena? Prava sitnica: 5000 dolara.