DIGITALNE SLOBODE

Noćna mora za povratnike na australskoj granici: Mogu im bez naloga uzeti smartfon, a ako to ne dozvole - stiže policija

18.01.2022 u 21:18

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću, australska granična kontrola može od Australaca koji se vraćaju iz inozemstva tražiti elektroničke uređaje poput telefona i tableta. Vlasti opravdavaju to učinkovitijom borbom protiv kriminala dok se zagovornici digitalnih i civilnih sloboda već šestu godinu zaredom od muke primaju za glavu

Australski građanin koji je na granici pri povratku u zemlju morao predati telefon i graničnoj kontroli reći lozinku taj je postupak nazvao 'apsolutno odvratnim kršenjem privatnosti', a borci protiv tog postupka traže transparentnost i pojačanu zaštitu privatnosti korisničkih uređaja pri ulasku u Australiju, izvještava Guardian.

Programer James i njegov partner vraćali su se s desetodnevnog odmora na Fidžiju kad ih je na carini u zračnoj luci u Sidneyju zaustavilo osoblje granične kontrole tražeći da im predaju smartfone i da na papir napišu lozinke za otključavanje. Nakon toga su im uzeli uređaje, odnijeli ih u drugu sobu te im ih pola sata kasnije vratili. O tome je James pisao na Redditu. 'Uopće nam nisu rekli za što im trebaju naši smartfoni. Doslovno ništa', rekao je u razgovoru za Guardian Australia.

Opravdana zabrinutost?

'Tko zna što su nam uzeli? Uz lozinku smartfona mogli su pristupiti svemu, od povijesti e-mailova, pohranjenih lozinki, bankovnih računa do zdravstvenog osiguranja i aplikacije myGov - sve im je bilo dostupno', komentirao je programer. James je također naglasio da nije znao što su graničari pregledavali i jesu li napravili kopiju, gdje se ti podaci nalaze i tko im ima pristup.

Australski zakon navodi da osoblje ABF-a (Australian Border Force) putnike može prisiliti na predavanje lozinki kako bi im pregledali smartfone. Riječ je o zakonu koji spada u istu kategoriju kao i pregledavanje prtljage, dokumenata i, na koncu, snimljenih fotografija.

Službeni odgovor

Glasnogovornik ABF-a nije odgovorio na pitanja vezana uz Jamesov slučaj, niti na pitanje koliko se ovo pravilo koristi, kao ni kako ili gdje se podaci pohranjuju. Spomenuo je, doduše, da se pojedince i njihove telefone može pregledati ili ispitati 'ako slučaj ima veze s doseljeništvom, carinama, biosigurnošću, zdravljem, zakonodavstvom, kriminalnim istragama ili pitanjima nacionalne sigurnosti'.

'Ako pojedinac odluči odbiti naredbu i ne predati elektronički uređaj, možemo pozvati policiju', naglasio je glasnogovornik. Ako ste unutar Australije, vlasti moraju napraviti više koraka da se domognu vaših uređaja - moraju imati npr. nalog.

Izvješća o ovakvim invazivnim pregledima na granici sežu još u 2016., kad su mediji izvijestili o slučaju čovjeka koji je tužio ABF nakon što su putem uređaja koji mu je oduzet 2014. bile poslane i primljene poruke. Zahtjev za slobodu informacija iz 2016. potvrdio je da se granična kontrola 'ispričala' te da je odjel za antiterorizam prekršio pravila ponašanja.

Pravila se krše češće nego što svi misle

Justin Warren, predsjednik Electronic Frontiers Australia, tvrdi da je nemoguće otkriti koliko se ljudima često oduzimaju smartfoni prije svega zato što odjel ne objavljuje podatke o pretresima, za razliku od naloga unutar zemlje koji moraju biti digitalno dostupni.

'Ne postoji apsolutno nikakva transparentnost u tome i vlastima to odgovara. Čini se također da se ti 'pregledi' odvijaju jako često', rekao je Warren, nadodavši da Australiji trebaju konkretniji zakoni o digitalnoj privatnosti. 'Ovo je samo još jedan od primjera toga koliko prava Australci zapravo imaju. Ovakve stvari treba zabraniti na zakonskoj razini i time spriječiti zlouporabu ovlasti', istaknuo je.

Savjet Australcima

Warren je svim putnicima koji odlaze iz Australije preporučio da na uređaju nemaju ništa što bi privuklo pažnju vlasti. Također im predlaže da ga zaštite jakim lozinkama.

'Nakon što vaš smartfon odnesu iza paravana budite sigurni da će napraviti kopiju svega što imate na njemu. Stoga napravite pametnu stvar i izbrišite sve podatke na tvorničke postavke, predajte im prazan telefon i onda vratite podatke pomoću sigurnosne kopije. Također, ako vas odluče ovako pregledati, potražite pravni savjet.'