VISOKA CIJENA

Nintendov PlayStation prodan na dražbi za nevjerojatnu cifru

10.03.2020 u 08:03

Bionic
Reading

Osim raritetne konzole tijekom dražbe je ponuđeno i više od 800 uređaja na kovanice te igre, časopisi i ilustracije. Postat će muzejski eksponati

Prototip igraće konzole Nintendo PlayStation, uređaja koji nikad nije pušten u prodaju, prodan je za 360 tisuća američkih dolara na dražbi.

Kupio ga je osnivač web odredišta Pets.com i Toys.com Greg McLemore, otevši ga ispred nosa Palmeru Luckeyu, glavnom izvršnom direktoru tvrtke Oculus VR.

NOVA GENERACIJA

Pobrojali smo videoigre koje apsolutno moraju doći na PlayStation 5

Pogledaj galeriju

Zašto konzola koja izgleda kao Super NES s pogonom za CD/DV košta toliko, pitate se? U pitanju je jedan od tek 200 prototipova nastalih 1991. godine, dok su tvrtke Sony i Nintendo još surađivale. Ostalih 199 primjeraka je, čini se, uništeno nakon što je suradnja propala, a Sony 1994. godine ponudio svoj prvi PlayStation.

Jedini preostali primjerak otkrio je Terry Diebold u kutiji sa stvarima koje su nekad pripadale glavnom izvršnom direktoru tvrtke Sony Computer Entertainment Olafu Olafssonu. Njih su dvojica radili za tvrtku Advanta Corporation. Nakon što je ta tvrtka otišla u stečaj konzola se našla na aukciji gdje ju je Diebold kupio.

Osim konzole Nintendo Play Station tijekom dražbe je ponuđeno i više od 800 uređaja na kovanice te igre, časopisi i ilustracije. McLemore ih planira pretvoriti u muzejske eksponate, piše Verge.