15 posto

Netflix je zabranio dijeljenje lozinki u Španjolskoj i izgubio milijun pretplatnika

27.04.2023 u 15:15

Bionic
Reading

Netflixov povećan pritisak na pretplatnike koji dijele račun s drugima rezultirao je nesmiljenim egzodusom u Španjolskoj gdje je kompanija izgubila milijun korisnika

Netflixov lov na djelitelje lozinki u Španjolskoj ih je u prvom kvartalu 2023. koštao milijun korisnika, piše nova studija skupine za tržišno istraživanje Kantar. Riječ je o, piše TheNextWeb, 15 posto svekupnih korisnika u zemlji.

Platforma za streaming u veljači je uvela nove mjere za Španjolce, tražeći od njih dodatnih 5.99 eura mjesečno za dijeljenje lozinki s drugim kućanstvima. Riječ je, prema Kantaru, nečemu što je izravno povezano s padom broja korisnika.

Od milijun korisnika koji su napustili Netflix, dvije trećine je koristilo dijeljenje lozinki. Jedna trećina je plaćala račun, što se negativno reflektiralo na zaradu. Studija je u isto vrijeme potvrdila da se broj pretplata tijekom prvog kvartala ove godine utrostručio u odnosu na prošlu godinu. Nadalje, 10 posto ostalih pretplatnika u Španjolskoj planira otkazati pretplatu tijekom drugog kvartala 2023.

Konkurencija je u međuvremenu počela bilježiti zaradu - Prime Video sjedi na 34.4 posto više korisnika nego prošle godine, dok novi Sky Showtime bilježi porast od 23.6 posto.

'Postoje rizici povezani uz pritisak na djelitelje lozinki, pogotovo u usporebi sa 2017. kad ga je kompanija ne samo podržavala već i poticala' rekao je Dominic Sunnebo, voditelj globalnog uvida u Kantaru. 'Očekuje se pad broja korisnika, no gubitak preko milijuna korisnika u manje od mjesec dana ima vrlo ozbiljne implikacije za Netflix i njihovu odlučnost oko nastavka ove prakse na globalnoj razini'.

Streaming platforma je, osim u Španjolskoj, nova pravila uvela i u Portugalu, Kanadi i Novom Zelandu nakon što je obavila testiranje u Latinskoj Americi gdje, piše izvor, preko 100 milijuna kućanstava dijeli lozinke.

Premda je Neflix zabilježio gubitke u prvom kvartalu, nadaju se da će se situacija s vremenom popraviti te da će na kraju rezultirati povećanom zaradom.

Vidjet ćemo uskoro kako će rezultati u Španjolskoj utjecati na tu odlučnost.