REKTOR BJELIŠ

Neka Fuchs objasni kako će financirati besplatan studij

AleksA Bjeliš

AleksA Bjeliš

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markičević/CROPIX

'Senat je jučer zaključio da je način pripreme novih zakona i njihov sadržaj takav da ih u nastavku ovakve procedure nije moguće popravljati i učiniti ih prihvatljivim akademskoj zajednici', rekao je danas na konferenciji za novinare rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš

Pozvao je resorno ministarstvo i druge važne instance poput Vlade na punu suradnju s akademskom zajednicom na izradi nacionalnog strateškog okvira i s njima usklađenih novih prijedloga zakona. 'Ako ne bi došlo do takve suradnje, Senat je jučer odlučio da će odgoditi početak nastave u akademskoj godini 2011/2012. na Sveučilištu u Zagrebu', istaknuo je Bjeliš.

Rektor je rekao da je pet članova Senata bilo suzdržano, od kojih četiri iz studentskoga zbora.

Predsjednik studentskoga zbora Danko Relić objasnio je da zbor nije mogao podržati obustavu nastavnog procesa čak ni trenutačno jer onda postaje upitno hoće li i na koji način studenti završiti ovu godinu. 'To za sobom povlači i niz drugih pitanja kao što su participiranje u raznim natječajima za koje je potrebno redovno završavanje godine – kao što su studentski domovi i stipendije te eventualne razmjene', rekao je Relić.

'Nadalje, nismo sigurni da je i obustava nastave na jesen dobro rješenje. Skupština studentskog zbora donijela je zaključke prema kojima zakoni u ovom obliku ni nama nisu prihvatljivi, ali smo uputili svoje sugestije Ministarstvu pa čekamo da se ono o njima očituje', objasnio je.

Odgovarajući na pitanje očekuje li se od profesora na svim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu da postupe po prijedlogu Senata, Bjeliš je rekao da je za sada riječ tek o najavi o 'protestu s porukom'. Objasnio je da početak štrajka na Filozofskom smatra legitimnim jer je prošao proces mirenja, međutim istaknuo je da je zapravo riječ o obustavi studijskih procesa, a ne o štrajku. Ipak, priznao je da realne posljedice mogu biti vrlo slične. Bjeliš je obećao da će Sveučilište inzistirati na tome da se omogući obavljanje svih važnih procesa, odnosno ostvarivanje prava svim studentima.

 

Najave o besplatnom studiju nisu ozbiljne

Dr. Blaženka Divjak, prorektorica za studente i studije, rekla je da je Senat jučer donio i odluku o kvotama te iznosima studentskih participacija za prvu godinu studija u 2011/2012. koje će uglavnom ostati na prošlogodišnjim razinama. Na pitanje što je s obećanjima ministra Radovana Fuchsa da će studiranje biti besplatno, odgovorila je kako je 'ovo dobar pokazatelj koliko su najave da će studenti studirati bez da plaćaju školarine bile ozbiljne'. 'Ni sadašnji zakoni ne priječe da se potpisuju ugovori niti da Ministarstvo pokriva troškove participacija za studente. No u ovom trenutku mi takvih ugovora nemamo, pa mislim da svatko može prosuditi koliko su realne najave koje se čuju od ministra. Trenutno nemamo nikakvih dokaza da bi one imale temelje', istaknula je.

 

Rektor Bjeliš je objasnio da od MZOŠ-a još uvijek nisu dobili čak ni prijedloge kako bi se Sveučilište trebalo financirati u narednoj akademskoj godini, a kamoli da su o tome potpisali ugovor kakav je prošle godine bio potpisan do 30. lipnja. Pozvali su stoga Ministarstvo da im što hitnije pošalje prijedlog. 'Mi smo zadnjih nekoliko mjeseci podsjećali ministra da se bliži vrijeme upisa te da bi bilo dobro da se nađe rješenje, da Vlada i Ministarstvo kažu svoj stav i da se onda eventualno ide na kompenziranje školarina iz proračuna pa da se na vrijeme potpišu ugovori kako bismo i mi i studenti znali pod kojim uvjetima se upisi vrše. Nažalost, sutra počinju upisi, na naše referade će doći desetak tisuća studenata, a Ministarstvo i Vlada još nisu definirali svoj stav. Studenti će stoga morati potpisati jedan ugovor u kojem će pisati da će, ukoliko se upisnine ne financiraju iz nekih drugih ugovora, oni sami morati podmiriti troškove u nekom razumnom roku', rekao je Bjeliš.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi