ASTRONOMIJA

NASA i Google najavljuju veliko otkriće. O čemu se radi?

12.12.2017 u 12:29

Bionic
Reading

Američka agencija za svemirska istraživanja i najveća pretraživačka kompanija na svijetu najavili su skorašnje otkrivanje velikog otkrića postignutog uz pomoć umjetne inteligencije

NASA sprema veliku objavu vezanu uz najpoznatiji teleskop za lov na planete - Kepler. Agencija je naglasila da će predstavnike medija o novom otkriću obavijestiti već ovoga četvrtka, no nije precizirala o kakvom se otkriću radi.

Sve što znamo je da iza najnovijeg otkrića na polju astronomije stoji i pretraživački div Google. Prema svemu sudeći, riječ je o podvigu u kojem je od velike pomoći bila umjetna inteligencija koja je znanstvenicima pomogla prebirati po nenormalnim količinama podataka koje im Kepler šalje svakodnevno.

Ok, zvuči super. A što je to Kepler?

Kepler je specijalizirani teleskop lansiran davne 2009., a njegov zadatak je potraga za takozvanim egzoplanetima. Egzoplaneti su planete koje se kreću oko udaljenih zvijezda. Prema svemu sudeći, taj posao mu ide prilično dobro - toliko, štoviše, da je NASA godinu dana nakon njegove završene smjene 2013. odlučila krenuti s još jednom rundom istraživanja.

Na samom početku misije znanstvenici nisu znali koliko točno egzoplaneta zapravo postoji niti koliko su oni česti. Danas su više nego svjesni da su udaljeni svjetovi češći nego što su mislili te da oko svake zvijezde kruži bar nekoliko komada.

  • +2
Čudesni svemir promatran kroz oči strojeva Izvor: Ostale fotografije / Autor: NASA

Kepler neprekidno promatra nebo te prati preko 145.000 zvijezda. Znanstvnici planete prepoznaju tako da prepoznaju njihovu sjenu koju ostavljaju prolaskom ispred zvijezde. Time otkrivaju točan broj planeta koje kruže oko udaljenih zvijezda te čak mogu pretpostaviti njihov sastav, masu i atmosferu.

NASA je u najnovijoj objavi najavila nešto novo: 'najnovije Keplerovo otkriće'.

Što bi to moglo biti?

Sudeći prema uzvanicima koji se bave poljima od katalogiziranja egzoplaneta do analize svemirskih tijela skoro smo sigurni da će se raditi o otkriću neke planete, dok je prisutnost Googlea opravdana korištenjem novih tehnologija koje je NASA već jednom najavila. Naime, s obzirom da Kepler šalje hrpe podataka prema Zemlji, strojevi odnosno umjetna inteligencija pomažu pri njegovom razvrstavanju. Rezultati će, ne dvojimo, biti prilično impresivni.

Jedino što trebamo napraviti je strpiti se do četvrtka i vidjeti o čemu se zapravo ovdje radi.

  • +15
Prekrasne slike svemira Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/JPL