najgore tek slijedi

Tri Sunčeve baklje izazvale prekid telekomunikacija na Zemlji, tvrde ruski znanstvenici

17.07.2023 u 11:59

Bionic
Reading

Ruski znanstvenici upozorili su u ponedjeljak na snažne Sunčeve baklje koje bi mogle ometati kratkovalne komunikacije i to nakon što su u nedjelju uočene tri baklje, koje su to navodno već izazvale

Moskovski Institut za primijenjenu geofiziku Fedorov priopćio je da su moguće baklje klase X, uključujući protonske baklje, te se očekuje da će se kratkovalni radijski uvjeti pogoršati.

Baklje klase X najveće su eksplozije u solarnim sustavima i mogu stvoriti dugotrajne radijacijske oluje. Protonske baklje su oluja čestica solarne energije, sastavljena uglavnom od protona.

Sunčeve baklje događaju se kada se povežu snažna magnetska polja unutar i oko Sunca. One mogu utjecati na Zemljino magnetsko polje s mogućnošću oštećenja satelita i komunikacijske opreme, prema NASA-i.

Godine 2022. geomagnetska oluja izazvana velikom eksplozijom sunčevog zračenja onesposobila je 40 tada tek lansiranih SpaceX satelita.

U nedjelju su primijećene tri Sunčeve baklje, rekao je Institut Fedorov, od kojih je jedna trajala 14 minuta, praćene prekidom radiokomunikacije.

  • +4
Pogled na Zemlju iz svemira Izvor: Profimedia / Autor: Wavebreak