super heavy

Nakon najveće, koja je neslavno eksplodirala, Musk je javnosti pokazao još veću raketu

24.07.2023 u 08:43

Bionic
Reading

Muskov SpaceX s javnosti je podijelio fotografiju sljedeće generacije svoje svemirske letjelice Starship i njenog pogona Super Heavy

Na objavljenoj fotografiji prikazana je najmoćnija raketa na svijetu, smještena na SpaceX-ovoj lokaciji Starbase u Boca Chici u Teksasu. U dnu fotografije moguće je vidjeti neke od motora 33 Raptor koji će je raketu u orbitu.

Kompletan sustav za lansiranje sastoji se od boostera i svemirske letjelice Starship na vrhu rakete. Kada Super Heavy, visok 120 metara, poleti, motori stvaraju rekordnih 17 milijuna funti potiska, gotovo dvostruko više od NASA-inog Space Launch Systema (SLS), koji pak stvara 8,8 milijuna funti potiska, barem kada je prvi put poletio prije osam mjeseci u misiji Artemis, a koja je poslala svemirsku letjelicu Orion bez posade oko Mjeseca.

Booster 9, kako se zove ovaj pogon Super Heavyja, uskoro će proći testiranje na zemlji prije lansiranja. Ono će uslijediti poslije neuspješne misije u travnju, kada je raketa bez posade pretrpjela katastrofalne probleme nekoliko minuta nakon lansiranja u sklopu onoga što je trebao biti prvi orbitalni let ikada. Kako su izgubili kontrolu nad njom, operateri misije bili su prisiljeni poslati naredbu za samouništenje koja ju je raznijela u zraku.

Iako je ishod bio daleko od željenog, SpaceX je rekao da je sretan što se raketa otisnula s lansirne rampe, a njen kratki period leta pružio je obilje podataka koji su im pomogli u poboljšanju dizajna prije nadolazećeg drugog leta.

  • +29
SpaceX Starship, testni let 20. travnja Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Nakon potpunog testiranja, SpaceX želi koristiti vozilo za misije s posadom i teretom na Mjesec, pa čak i na Mars. Američka tvrtka za svemirske letove već ima ugovor s NASA-om za korištenje modificirane verzije svemirske letjelice Starship za slanje prve žene i prve obojene osobe na površinu Mjeseca u sklopu dugo očekivane misije Artemis III, trenutno planirane za 2025.

Drugi testni let Super Heavyja mogao bi se dogoditi u sljedećih mjesec ili dva, naravno, pod uvjetom da regulatori odobre lansiranje.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) pod pritiskom je jer su ekološke skupine izrazile zabrinutost zbog učinka lansiranja na lokalno područje. Neki su se udružili kako bi pokrenuli pravni postupak protiv FAA-e, tvrdeći da agencija nije dobro razumjela potencijalnu štetu za okoliš koju tamošnje lansiranje može prouzročiti.