revolucija na pomolu

Muskov SpaceX u svemir poveo satelit koji će nam donijeti lijekove budućnosti

14.06.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Samo tri godine prošle su od ideje do realizacije plana kalifornijskog startupa Varda Space Industries, a koji u Zemljinoj orbiti planira razvijati lijekove budućnosti

Startup Varda Space Industries osnovan je 2020. godine, a tvrtka ima cilj izgraditi prvu svemirsku stanicu namijenjenu industrijskoj upotrebi. Plan im je iskoristiti mikrogravitaciju za proizvodnju materijala koje je inače teško proizvesti u uvjetima Zemljine gravitacije.

Osnovali su je Delian Asparouhov, Daniel Marshall i Will Bruey, nekadašnji zaposlenik SpaceX-a, stoga uopće ne čudi to da je upravo Muskova kompanija odabrana za slanje prve industrijske kapsule u svemir.

Slijedi komercijalizacija svemira

'Kada je riječ o komercijalizaciji svemira, to nije tako ‘seksi priča’ kao što je svemirski turizam’, rekao je Bruey, izvršni direktor i suosnivač Varde. 'Kladimo da je proizvodnja u svemiru zapravo sljedeća velika industrija koja će se komercijalizirati', dodao je.

Varda je imala svoju prvu probnu misiju u ponedjeljak raketom SpaceX-a iz baze Vandenberg u Kaliforniji nešto poslije 14.30 po pacifičkom vremenu. Tvrtka je potvrdila da se njezin satelit uspješno odvojio od rakete.

Raketa Falcon 9 SpaceX-a je, osim ostalih satelita, u svemir ponijela Vardinu 90 kilograma tešku kapsulu, kojom tvrtka želi krenuti s istraživanjem lijekova u uvjetima mikrogravitacije.

Pokaže li se misija uspješnom, Varda se nada da će brzo proširiti svoje poslovanje, redovito šaljući satelite u orbitu za provođenje eksperimenata koje zahtijevaju farmaceutske kompanije.

Srž ove ideje, proizvodnja lijekova u mikrogravitaciji, temelji se na eksperimentima koji se već neko vrijeme provode na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Velike farmaceutske tvrtke, uključujući Merck i Bristol Myers Squibb, već su na Međunarodnoj svemirskoj postaji obavile niz eksperimenata, radeći s Nacionalnim laboratorijem ISS-a. Neki od ovih radova mogu dovesti do značajnih promjena u lijekovima koje danas uzimaju ljudi na Zemlji.

  • +4
Varda Space Industries Izvor: Profimedia / Autor: Varda Space Industries / Ferrari

Hoće li Vardin ambiciozan poslovni plan biti održiv, ovisit će o brojnim tehnološkim i financijskim pitanjima.

Kakve eksperimente Varda provodi?

Kapsula tvrtke lansirana je s već ugrađenim eksperimentom. Jednom kada se nađe u orbiti, odvaja se i počinje letjeti svemirom spojena na ono što se zove satelitski autobus. Upravo ta struktura trebala bi osigurati snagu, pogon i komunikaciju potrebnu za navigaciju vakuumom svemira. Satelitski autobus za Vardinih prvih nekoliko misija osigurat će tvrtka Rocket Lab.

Nakon ove početne faze postavljanja u Zemljinu orbitu počinje eksperiment koji se provodi ugrađenim strojevima. Cilj je stvoriti ključne komponente farmaceutskih proizvoda u mikrogravitaciji.

Razvija se industrija u svemiru Izvor: Društvene mreže / Autor: Varda Space Industries

Istraživanja su već utvrdila da proteinski kristali uzgojeni u svemiru mogu formirati savršenije strukture u usporedbi s onim uzgojenima na Zemlji. Ovi svemirski oblikovani kristali mogu se zatim koristiti za stvaranje lijekova koje bi ljudsko tijelo moglo lakše apsorbirati ili općenito učinkovitijih lijekova.

Nakon što Vardin eksperiment završi, inženjeri na Zemlji će procijeniti je li kapsula spremna za povratak. Ocijene li da je spremna, satelitski autobus će gurnuti kapsulu prema Zemlji.

Vardin put od ideje do prvog lansiranja u svemir bio je iznimno brz. Osnovana prije manje od tri godine, od ideje postala je tvrtka s više od 100 milijuna dolara početnih sredstava, tvornicom od 68.000 četvornih metara i satelitom u svemiru. Ukupno zapošljavaju oko 100 osoba, donosi CNN.