ARTEMIS 1

Nakon hrpe odgađanja, uspjeh: Letjelica Orion danas radi prvi prelet pored Mjeseca

21.11.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Svemirska letjelica je do sad, kažu iz NASA-e, uspjela 'nadmašiti sva očekivanja'

Letjelica za posadu Orion koja putuje prema Mjesecu nadmašila je sva očekivanja. Američka svemirska agencija dala je nove informacije o misiji Artemis 1 nakon što je letjelicu uspješno lansirala prošle srijede. 'Orion za sad radi jako dobro' rekao je menadžer za integraciju vozila Jim Geffre tijekom službene NASA-ine presice u petak.

Artemis 1 trebao bi potvrditi da vozilo s posadom može sigurno prevesti astronaute do Zemljinog prirodnog satelita. Putovanje je Orionov prvi put izvan Zemljine orbite. Podsjetimo, letjelica je 2014. odradila dvosatni testni let oko Zemlje. Uspješan prelet omogućit će potencijalne misije na Mjesec te s vremenom tamo dovesti i prvu posadu sa slijetalom još od ere Apolla 17 u 1972.

Agencija očekuje da će Artemis 1 do Mjeseca doći danas, 21. studenog. Letjelica će kad dođe u poziciju odraditi prvi od četiri pokretanja glavnog motora te, piše Engadget, u jednom trenutku preletjeti na visini od 130 kilometara od Mjesečeve površine. 'Nadletjet ćemo neka slijetališta koja je napravio Apollo'. rekao je direktor leta Jeff Radigan. Četiri dana kasnije, odnosno u petak će NASA sprovesti drugo paljenje motora ne bi li Orion stavili na dulju orbitu oko Mjeseca prije nego što ga usmijeri nazad prema Zemlji. Ako sve prođe po planu, Orion će 11. prosinca sletjeti u Pacifik.

  • +16
Space Launch System (SLS) - Artemis I Izvor: Profimedia / Autor: Kevin Dietsch / Getty images

Letjeličin rani uspjeh dobrodošla je vijest nakon svega kroz što je prošao NASA-in SLS. Svemirska je agencija na nekoliko navrata bila prisiljena odgoditi lansiranje Artemisa 1, što zbog problema na motorima, što zbog curenja goriva i lošeg vremena. Nakon svih nedaća, raketa je uspješno lansirana prošle srijede 16. 11.