LOŠIJI REZULTATI MATURE

Najviše se padali psihologija, fizika i povijest

državna matura

državna matura

Izvor: Pixsell / Autor: Miso Lisanin/Vecernji list

Rezultati ovogodišnjih ispita iz državne mature nešto su slabiji od prošlogodišnjih i na razini su onih na prvoj maturi koja je provedena 2010., rekao je danas ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka

Ispitima je pristupilo 12.083 učenika gimnazija, 15.990 učenika strukovnih škola te 4.420 ostalih pristupnika. U ljetnom roku napisano je 135.157 ispita.

Određivanje pragova za ocjene provedeno je od 27. lipnja do 3. srpnja 2012., a u tom poslu sudjelovalo je više od 120 nastavnika i profesora visokih učilišta.

Diskvalifikacije, šalabahteri, mobiteli i neukusne šale

U ovom roku diskvalificirano je 80 učenika, ispit ih nije platilo 7.713, 7.694 ostvarilo je nedovoljan uspjeh na kraju školske godine, neopravdano je izostalo 11.046, a opravdano 184 učenika. Ukupno ispitima nije pristupilo 26.738 učenika.

Zbog crtanja ili pisanja neprimjerenih sadržaja isključeno je 70 učenika, što, kako je rekao Sirovatka, pokazuje da neki još uvijek nisu dovoljno ozbiljno shvatili ispite. Zbog korištenja nedopuštenog materijala odnosno šalabahtera isključena je jedna osoba, a zbog nedopuštenih pomagala (mobitela) tri osobe.

Najveći problemi: psihologija, fizika, povijest, informatika i kemija

2.754 učenika pala su jedan obavezan ispit, 405 dva ispita, a 50 tri ispita. Od toga u gimnazijskom je programu jedan ispit palo 287 učenika, dva ispita troje, a tri ispita jedan.

Na jednom izbornom ispitu pala su 3.894 učenika, na dva 463, na tri 39, a na četiri dvoje.

Najtežim se ponovno pokazao ispit iz psihologije na kojem je palo oko 30 posto učenika, a potom redom slijede ispit iz fizike s oko 19 posto, povijest s također oko 19 posto, informatika koju nije položilo oko 17 posto te kemija, matematika (viša razina) i etika koje je palo oko 13 posto. Na osporavanom testu više razine hrvatskog jezika palo je samo 211 učenika, odnosno manje od jedan posto. Na osnovnoj razini taj je rezultat bio nešto lošiji - palo je oko pet posto učenika. Zanimljivo je da je maksimalan broj bodova ostvarilo upravo 15 učenika iz fizike te pet učenika iz matematike.

Učenici gimnazija očekivano su pokazali bolje znanje u svim predmetima, osobito u matematici.

Sirovatka je istaknuo da su ovogodišnji ispiti bili prilagođeni višim zahtjevima fakulteta. Objasnio je kako nema smisla predstaviti rezultate po školama jer bi one u kojima učenici koji nisu izašli na ispite, jer se nisu dovoljno pripremili, neutemeljeno ispale bolje od onih u kojima su takvi učenici ipak pristupili maturi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi