ZVIJEZDA U PLAMENU

Najveća eksplozija na Suncu dosad viđena!

09.06.2011 u 13:03

Bionic
Reading

U utorak je na Suncu snimljena golema eksplozija kakva nije zabilježena nikada do sada

Dr. Jack Ireland, autor web stranice Helioviewer.org koja je objavila videosnimke ovog događaja u različitim valnim duljinama svjetlosti, izjavio je: 'Nikada nisam vidio nešto ovakvo. Ovo je spektakularno!'

No iako stručnjaci procjenjuju da je promjer eksplozije bio reda veličine više milijuna kilometara, ona nasreću nije bila usmjerena prema Zemlji, pa nije predstavljala gotovo nikakvu opasnost za satelite i sustave opskrbe električnom energijom.

Na videozapisu i fotografijama u galeriji lijepo se vidi Sunčeva baklja, eksplozija nakupljene magnetske energije, popraćena prominencom – erupcijom užarenih plinova. Eksplozija je u atmosferu Sunca izbacila milijarde tona materijala. Započela je u malenom području površine Sunca, međutim, ubrzo se proširila na veliki dio naše matične zvijezde.

Najveći dio izbačenog materijala poput tamne fontane pao je nazad na površinu pokrivši gotovo pola Sunčeva diska, međutim, lijepo se vidi i oblak koji je otputovao u svemir. Materijal koji je pao na Sunce kretao se po nevidljivim magnetskim silnicama, a ne po jednostavnim putanjama oblikovanim gravitacijom.

Da je eksplozija kojim slučajem bila usmjerena izravno prema nama, te da je imala suprotan magnetski polaritet od Zemljinog, posljedice bi osjetili i sateliti i astronauti na ISS-u, kao i naši električni sustavi i uređaji na Zemlji.

Veće solarne baklje mogu osloboditi i do 10 posto ukupne energije koju Sunce u sekundi zrači u svemir, što je ekvivalentno milijardama nuklearnih eksplozija. One utječu na sve slojeve Sunčeve atmosfere - fotosferu, kromosferu i koronu, griju plazmu do 10 milijuna Kelvina i ubrzavaju elektrone, protone i teške ione gotovo do brzine svjetlosti. Znanstvenici smatraju da nastaju u tzv. ponovnim magnetskim povezivanjima kada se promijene i povežu magnetske linije dva magnetska polja, koja imaju suprotan smjer.

 

Budući da se Sunce tek nedavno probudilo i ušlo u fazu jačanja svojih aktivnosti, sličnih prizora u narednih nekoliko godina neće nedostajati.