MPAA U NAPADU

Najpopularniji torrent klijent se predao borbi protiv piratstva

11.06.2014 u 06:39

Bionic
Reading

Kreator najvećeg torrent klijenta na svijetu je potpisao poseban ugovor s MPAA (Motion Picture Association of America) te se odlučio boriti protiv piratstva. Najpopularniji torrent klijent na svijetu koji broji 140 milijuna korisnika sada je postao novi alat za lov na pirate

U svijetu kojem naizgled dominira uTorrent klijent, stvarna situacija je nešto drugačija. Riječ je o kompaniji Xunlei, vlasniku torrent klijenta 'Thunder', a dok je istovremeno i riječ o 12. najvećoj internet kompaniji u Kini.

Poseban CPA (Content Protection Agreement) će osigurati da Xunlei aktivno štiti MPAA sadržaj, neovisno o tome je li riječ o emisijama, serijama ili filmovima. Štoviše, Xunlei će aktivirati poseban sustav prepoznavanja videa kako bi osigurala licenciranje sadržaja.

Xunlei je financijski podržana i od strane Googlea, a obvezala se educirati svoje korisnike o online piratstvu.


Sve se dogodilo nakon što je u 2011. Xunlei najavio kako žele postati javnom kompanijom te izaći na burzu. Dok se primarno krivila loša ekonomska klima, u pozadini je postojao problem kršenja autorskih prava. MPAA je lani zatražila da Xunlei instalira poseban softverski dodatak koji bi blokirao nelicencirani sadržaj, a kako su to odbili, san o inicijalnoj javnoj ponudi je potonuo, kako piše stranica TorrentFreak.

Naravno, ovaj cijeli potez teško da će spriječiti (ili izliječiti) nevjerojatnu stopu piratiziranog materijala koji vlada u Kini.