RAZAZNJAVANJE BOJA

Na Samsung televizore dolazi nova korisna značajka

29.11.2017 u 11:03

Bionic
Reading

Jednostavna aplikacija za Samsung televizore i mobitele funkcionira na način da automatski podesi postavke boja kako bi pomogla ljudima koji imaju poteškoće s njihovim prepoznavanjem

Samsung želi olakšati život kupcima njihovih najjačih (i najskupljih) QLED televizora. Najnovija aplikacija SeeColors napravljena je za ljude koji imaju problema s razaznavanjem boja - automatskom kalibracijom postavki boja na TV-u. Program strojno podešava tonove i ističe kontrast kako bi kupcima TV-a poput Samsung Q9F-a omogućio da sliku vide 'kako spada'.

Samsung naglašava da većina ljudi koji pate od neke vrste daltonizma toga jednostavno nisu svjesni. Aplikacija, navodno, radi tako dobro da će vas osvijestiti o poremećaju čak i ako sami toga niste svjesni.

Korejska kompanija je pri razvoju aplikacije usko surađivala sa Sveučilištem tehnologije i ekonomije u Budimpešti, odnosno Klarom Wenzel koja je razvila 'Kolorit test' koji ljudima omogućuje da dijagnosticiraju sljepoću na boje koristeći složene filtre i 'matematičke modele'.

Samsung SeeColors Izvor: Screenshot / Autor: Samsung

Kako funkcionira?

Aplikacija SeeColors na tržište je službeno stigla još prošle godine, bila je kompatibilna sa Samsungovim SUHD televizorima, a od danas ju je moguće skinuti na bilo koji QLED TV putem dućana Smart TV. Alat je dostupan i za Samsungove smartfonime serije Galaxy.

Putem Google Playja moguće ju je skinuti i na super-zvijezde Galaxy S8 i Galaxy S8 Plus. Kada ju pokrenete, sve što trebate napraviti je obaviti virtualni pregled vida, spojiti uređaj na QLED TV i postavke će se automatski prebaciti.