IN2DATA ZNANSTVENICI

Na prvom europskom događanju Big Data Hackathon bit će i hrvatski tim znanstvenika

21.11.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Prvo europsko događanje Big Data Hackathon održat će se od 13. do 15. ožujka 2017. godine u Bruxellesu, a Hrvatsku će predstavljati tim znanstvenika tvrtke IN2data - doc.dr.sc Robert Kopal, dr.sc. Leo Mršić i mr.sc. Igor Kaluđer. Njih je ocjenjivački sud izabrao između brojnih timova koji su se javili na javni poziv Državnog zavoda za statistiku. Hackathon će se održati u sklopu konferencije 'Nove tehnike i tehnologije za statistiku', stoji u priopćenju IN2 grupe

'Drago nam je da kao tim koji već dugo godina uspješno djeluje na projektima u ovom području, možemo naše znanje iskoristiti braneći boje nacionalnog tima. Do sada smo inicirali velik broj različitih projekata popularizacije znanosti o podacima u proteklim godinama te se veselimo sudjelovanju na Hackathonu kroz razmjenu iskustva ali i kroz odmjeravanje snaga', rekao je dr.sc. Leo Mršić.

'Posebno nam je drago da će na pripremi tima za natjecanje surađivati i istaknuti znanstvenik i stručnjak dr.sc. Krešimir Žnidar', istaknuo je doc.dr.sc. Robert Kopal.

Data Hackathon je vrsta intenzivnog natjecanja koje uključuje rješavanje zadataka iz domene z nanosti o podacima i izradu prototipa složenih analitičkih proizvoda. Europski Big Data Hackathon bazira se na pet postavljenih ciljeva: rješavanju problema iz domene statistike primjenom algoritama manipulacije podacima, prepoznavanju najboljih europskih podatkovnih znanstvenika, promociji i poticanju partnerstva između istraživačkih institucija i privatnog sektora te izradi inovativnih proizvoda i alata koji uključuju naprednu vizualizaciju, a s ciljem poticanja upotrebe najrazličitijih podataka u društvu.

Nacionalni zavodi za statistiku država članica EU nominirali su ukupno 32 tima koji će se baviti učinkovitosti primjene znanosti po podacima u odgovaranju na aktualne izazove s kojima se suočava Europa.

Više detalja moguće je pronaći u službenom dokumentu (.pdf).