GRANICA SLOBODE

Na Pirate Bayu dijele nacrte za 3D pištolj

13.05.2013 u 14:16

Bionic
Reading

Nema ih na stranicama proizvođača, no nacrti za plastični 'uradi-sam' pištolj našli su se na P2P servisu. Svjedočimo li novom pokušaju ograničenja slobode interneta?

 Tri de (3D) printanje dobilo je svoju prvu veliku kontroverzu nakon što je tvrtka Defense Distributed predstavila Liberator, pištolj napravljen korištenjem te tehnologije.

Ideja da bi netko mogao štancati oružje u kućnoj radinosti, razumljivo, prestravila je vlasti, koje nisu gubile vrijeme. Američki State Department uspio je prisiliti Defense Distributed na uklanjanje nacrta za oružje s Defcada, stranice za dijeljenje datoteka u vlasništvu te tvrtke.

No kako to već biva s popularnim sadržajem na internetu, nacrti su našli put do P2P-servisa. Točnije, do Pirate Baya, piše Inquisitr

Ekipa u toj ikoni slobode interneta uvijek se branila tvrdnjom kako odgovornost za sadržaj koji se dijeli na mreži koju održavaju pada na one koji ga stavljaju i preuzimaju.

Dok su u pitanju 'tek' autorska i druga intelektualna prava, stvar je relativno bezazlena pa su predstavnici filmske i diskografske industrije dosad morali pravdu tražiti dugotrajnim sudskim postupcima, s promjenjivim uspjehom.

No s nacrtima koji omogućuju izradu oružja mimo bilo kakve kontrole to vjerojatno neće ostati tako. Za očekivati je stoga da će novonastalu situaciju iskoristiti oni koji traže strožu regulaciju interneta i sadržaja koji se na njemu mogu naći.

Bit će zanimljivo pratiti razvoj situacije i što će nam sve pokušati podvaliti kao naš interes i razlog za ograničavanje internetskih sloboda.

Tim više što ima i onih koji tvrde kako se oko Liberatora diglo previše prašine jer to, ustvari, i nije pištolj. Lewis Page u osvrtu za Register tvrdi kako je to pištolj koliko i svaka vrlo kratka plastična cijev.

Iako načelno funkcionira slično kao metalno vatreno oružje, streljivo u Liberatoru gubi velik dio potiska zbog meke cijevi i konstrukcije. Zbog toga metak izlazi vrlo sporo, a putanja mu je neravna.

Može završiti bilo gdje, ali neće dospjeti daleko, a mali su mu izgledi da nanese ozbiljniju štetu svom cilju. Osim ako ga ne prislonite uz tijelo neprijatelja. No za to vam ne treba pištolj - isti (a možda i bolji) učinak možete postići i običnim kuhinjskim nožem.

Usto, navodi Page, nitko pri zdravoj pameti nije u borbu ponio osobno vatreno oružje koje se puni nakon svakog ispaljivanja već dulje od sto godina.